Ook dit jaar geeft Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina weer een spetterend en enthousiast optreden in De Tamboer. Wilhelmina is een moderne en bloeiende vereniging met drie verschillende geledingen. Alle geledingen zullen, in een anderhalf uur durend programma, afwisselend laten zien waar ze toe in staat zijn. Van orkest naar malletband tot aan de majorettes: iedereen laat zijn bijdrage zien, van jong tot oud. Allemaal gericht op het thema: “Wilhelmina’s foute party!”
  • muziek

Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina - Biografie

Opgericht
8 februari 1963

Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina in De Tamboer

Op zaterdag 6 maart 2021 was de Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina terug in De Tamboer met weer een spetterend en enthousiast optreden.

Wilhelmina's foute party

Wilhelmina is een moderne en bloeiende vereniging met drie verschillende geledingen. Alle geledingen zullen, in een anderhalf uur durend programma, afwisselend laten zien waar ze toe in staat zijn. Van orkest naar malletband tot aan de majorettes: iedereen laat zijn bijdrage zien, van jong tot oud. Allemaal gericht op het thema: “Wilhelmina’s foute party!”

Over Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina

Eind 1962 waren een aantal personen van mening dat er naast de Hoogeveense Harmonie ook plaats moest zijn voor een christelijke muziekvereniging. Zogezegd, zo gedaan en er werd een oprichtingsvergadering voorbereid welke plaats vond op 8 februari 1963. 21 personen kwamen bijeen en de vereniging werd opgericht, met alle 21 als lid. Er moesten financiën komen voor de aanschaf van instrumenten, waar de leden voor op pad gingen om bij mensen geldelijke steun te vragen. Daarnaast werd er een dirigent gezocht die bereid was een orkest op te bouwen vanaf de grond. Hiervoor werd een commissie opgericht, welke er in slaagde Albert Niemeijer uit Groningen te strikken. In overleg met de dirigent werd besloten een fanfare te vormen. Dit was het begin van Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina. 

De eerste repetitie vond plaats in mei 1963, in de personeelskantine van Bakker Bouwstoffen. Er ruist langs de wolken is het eerste koraal dat getracht werd te spelen. Het klonk niet direct vlekkeloos, maar na driftig studeren en oefenen begon het al snel goed te klinken. Vrij snel na oprichting werd er ook een drumband opgericht, welke gebruik kon maken van de instrumenten en kleding van de niet meer bestaande drumband Olympia. Spoedig daarop volgde de oprichting van het majorettenpeloton onder leiding van Martje loovers (Nu mevrouw Van Goor – Loovers, het erelid van de vereniging). In 1967 werd er al gesproken van een orkest en showband!

Het orkest heeft in verschillende afdelingen gespeeld en is nu beland in de ere-afdeling (later 2e divisie genoemd). Vele jaren werd er gespeeld onder leiding van Johan Gerkes, in 2009 is dit stokje overgenomen door Gerben Pol en sinds eind 2011 is Jan Wijenberg dirigent van het orkest. Op concoursen behaalt het orkest regelmatig eerste prijzen en sinds een aantal jaar organiseert Wilhelmina zelf Kerst- en Paaszangdiensten

Naast het orkest, treden ook de malletband en majorettes regelmatig op. De malletband heeft vele jaren onder leiding gestaan van Freek Nijmeijer en Jan ter Haar en speelt in de eerste divisie.  Enige tijd heeft Jan Wijenberg als interim instructeur voor de malletband gestaan en met ingang van ons concert in maart 2013 staat Herman Fokkema ervoor. Deze enthousiaste groep doet regelmatig met succes mee met podiumconcoursen. Jeugdleden volgen naast de interne opleiding ook een opleiding op de muziekschool van Hoogeveen.

Tegenwoordig zijn er binnen Wilhelmina mogelijkheden tot opleiding en scholing voor majorette en is het repertoire van het majorettepeloton aanzien uitgebreid. De majorettes hebben zich ontwikkeld van een traditioneel majorettepeloton naar een groep die dans, twirl en verschillende attributen weet te combineren tot een spetterend eindeffect. De majorettes en de minirettes staan onder leiding van Ina Nijmeijer-de Vries.

Anderen bekeken ook

Anneke van Giersbergen - Biografie

Her Majesty - Biografie

Dominic Seldis - Biografie

Iris Hond - Biografie