De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

In 2017 stond de Chris Barber Band in De Tamboer
  • muziek

Chris Barber - Biografie

Naam
Donald Christopher Barber
Geboortedatum
17 maart 1930
Geboorteplaats
Welwyn Garden City (UK)
Website
chrisbarber.net

Chris Barber Band in De Tamboer

Chris Barber speelde in oktober 2017 samen met zijn tienkoppige band in De Tamboer een selectie van zijn favoriete muziek. Van zijn New Orleans roots naar de vroege muziek van Duke Ellington en Sidney Bechet en verder. Petit Fleur, South Rampart St. Parade en When The Saints, allemaal kwamen ze voorbij tijdens deze heerlijke jazzavond met levende jazzlegende Chris Barber!

Biografie Chris Barber

De Britse jazztrombonist Chris Barber werd op 19-jarige leeftijd geïnspireerd door de King Oliver Creole Jazz Band en richtte zijn eigen Barber New Orleans Band op in 1949. In 1954 ontstond zijn Chris Barber's Jazz Band, met Monty Sunshine, Lonnie Donegan en Pat Halcox. Sindsdien zijn ze één van de meest succesvolle traditionele jazzbands ooit. In de loop der jaren ontwikkelde de band zich tot een acht-koppige groep met een unieke mix van blues en jazz. Na meer dan 10.000 concerten en duizenden opnames weet Chris nog steeds van geen stoppen. Sinds 2001 is zijn groep  met nog drie muzikanten aangevuld tot The BIG Chris Barber Band. Zo kan de muziek van onder meer Duke Ellington op nog authentiekere wijze worden gespeeld.

In de jaren '50 en '60 zorgde Chris er met zijn band voor dat de blues en skifflemuziek meer aandacht kregen in Europa. Zijn grootste hit had hij in 1959 met Petite Fleur. In Nederland stond deze single twee maanden lang op nummer 1 in de hitparade. Chris Barber werd door het succes als eerste Europese jazzmusicus uitgenodigd voor een tournee door de VS. Op zijn beurt haalde Chris Barber in de jaren '60 Amerikaanse bluesartiesten zoals Big Bill Broonzy, Sonny Terry & Brownie McGhee en Muddy Waters naar Europa, waarmee de carrières van jonge rockmuzikanten als Peter Green, Eric Clapton en the Rolling Stones werden beïnvloed.

 

Anderen bekeken ook

The Fortunate Sons - Biografie

Het Groot Niet Te Vermijden - Biografie

The Fureys - Biografie

Lavinia Meijer - Biografie