Eén van ’s werelds grootste songwriters is terug in Hoogeveen: Albert Hammond! In meer dan vijftig jaar tijd schreef hij de ene hit na de andere, met meer dan 360 miljoen verkochte albums wereldwijd als gevolg. Nu komt hij samen met zijn band voor een 2,5 uur durende show
  • muziek

Albert Hammond - Biografie

Naam
Albert Hammond
Geboortedatum
18 mei 1944
Geboorteplaats
Londen
Awards
Emmy Award (1988); OBE (2008)

Albert Hammond in De Tamboer

Albert Hammond stond in 2016 met zijn Songbook Tour in De Tamboer. In 2020 zou hij terugkeren, maar dit concert kon vanwege corona helaas niet doorgaan en werd geannuleerd. 

Songbook Tour

Op 29 april 2016 kwam Albert Hammond samen met zijn band voor een 2,5 uur durende show vol songs als It Never Rains In Southern California, The Free Electric Band, The Air That I Breathe, Down By The River, One Moment In Time en I’m A Train. 

Biografie van Albert Hammond

Albert Hammond is geboren in Londen op 18 mei 1994 en groeide op in Gibraltar. In 1960 besloot hij school te verlaten, startte hij zijn eigen band en stuurde hij zijn composities rond aan verschillende Engelse Labels. In dezelfde periode ontmoette Hammond Mike Hazlewood en samen begonnen ze met het schrijven van nummers en kregen ze bekendheid hiermee. Nummers als: Litte Arrows, Make Me An Island, Freedom Come, Freedom Go, kwamen allemaal van hun hand.

In Groot-Brittannië stond het duo bekend als een van de meest succesvolle songwriting teams en ze besloten te verhuizen naar Zuid-Californië. Albert Hammond speelde hier voor echt elk label zijn songs, net zo lang tot hij een artiestencontract kreeg aangeboden. Deze kreeg hij uiteindelijk van Hal Landers en Bobby Roberts, bij het label Mums, onderdeel van CBS’s Epic label. Met dit bedrijf bracht hij het album It Never Rains In Southern California uit en de titelsong van het album werd een wereldwijd succes, waardoor Albert Hammond de kans kreeg om te gaan touren.

In de jaren ’70 werden de nummers van Albert Hammond gecoverd door een heleboel verschillende artiesten. Onder andere door: Johnny Cash, Elton John en Tom Jones. De volgende stap in zijn carrière bestond uit het veroveren van de Latijns-Amerikaanse markt. Hij bracht verschillende Spaanstalige albums uit welke een groot succes werden in onder andere Zuid-Amerika en Spanje.

Albert Hammond wilde iets meer rust in zijn leven om zich meer op zijn familie te kunnen focussen en besloot zich daarom vooral nog bezig te gaan houden met schrijven en produceren. Het eerste album dat hij produceerde was voor de Latijns-Amerikaanse superster Julio Iglesias. In 1984 schreef en produceerde hij voor Lani Hill een Spaanstalig album, welke een Grammy heeft gewonnen voor Best Latin Album.

In de jaren ’80 en ’90 schreef Hammond opnieuw vele succesvolle nummers, waaronder Nothing’s Gonna Stop Us Now, welke werd genomineerd voor een Oscar, Golden Globe en Grammy. In 1988 mocht hij de theme song voor de Olympische Spelen schrijven, One Moment In Time, welke gelijk terecht kwam in de hitlijsten en waarmee Hammond een Emmy Award won.

Alberts nummers zijn echte tijdloze klassiekers en in 2002 is hij hiervoor beloond met de OBE, Order of the Britisch Empire, door Queen Elizabeth de tweede. In 2008 is hij toegelaten tot de Songwriters’ Hall of Fame.

In 2010 kwam Albert Hammond terug in de hitlijsten met zijn album Legend en het succes van dit album bracht hem terug op de planken met de Legend Tour. In 2012 volgende het album Legend 2 en wederom een tour! Hij is niet weg te denken aan de muziekwereld en tourt nog steeds rond.

Anderen bekeken ook

3JS - Biografie

Back to the Country - Biografie

Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina - Biografie

The Fureys - Biografie