-
theatercollege
Wim Daniëls - Biografie
- Naam
- Wim Daniëls
- Geboortedatum
- 11 oktober 1954
- Geboorteplaats
- Aarle-Rixtel
- Awards
- Brabant Bokaal
- Website
- wimdaniels.nl
Fotograaf: Cees van Keulen
Wim Daniëls in De Tamboer
Zondag 10 oktober 2021 stond Wim Daniëls in De Tamboer met zijn voorstelling Koken met taal.
Koken met taal
Met letters, woorden, zinnen en leestekens als ingrediënten schotelt deze taalkok, graag geziene talkshow-gast en taalexpert de lekkerste taalgerechten voor. Het publiek genoot van het moois dat taal te bieden heeft. Gelukkig ligt het nooit zwaar op de maag.
Biografie van Wim Daniëls
Taalexpert Wim Daniëls werd geboren in Aarle-Rixtel op 11 oktober 1954. Hij startte zijn carrière als leraar Duits en Nederlands in het middelbaar onderwijs en daarna was hij voor vijf jaar verbonden aan de Openbare Universiteit als tekstwetenschapper.
Wim is sinds 1994 fulltime schrijver en taaladviseur en daarnaast geeft hij lezingen en voordrachten en staat hij in het theater met theatercolleges en cabaretvoorstellingen.
Vrijwel wekelijks leverde hij van 2004 tot 2012 een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep en later had hij een gesproken column in het radioprogramma Spijkers met Koppen van de VARA. Van 2012 tot 2014 was Wim Daniëls vaste gast bij Pauw & Witteman.
In 2010 stond Wim met zijn cabaretprogramma de Wim-crisis op de planken en later speelde hij samen met Yvonne Gijsbers, Marlon Kicken en Rob van Os in het theaterstuk Een ons Komma’s. Van 2015 tot eind december 2016 stond hij opnieuw in de theaters met een cabaretvoorstelling: Associëren. In seizoen 2019-2020 trad hij op met zijn theatercollege De wondere wereld van de taal.
Naast al deze activiteiten was Wim van 2010 tot 2015 stadsdichter van Helmond en maakte hij samen met Kasper Boon het bordspel Het Grote taalspel. Hij is voorzitter geweest van Stichting Brabants Dialectenfestival van 2009 tot 2016 en is ambassadeur van Wensambulance Brabant, ambassadeur van de Brabantse Dag in Heeze, lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Kinderboek Cultuurbezit in Winsum (Groningen) en van de cultuurtempel Kouwenbergs Kerkje in Aarle-Rixtel (Noord-Brabant).
In 2015 werd Wim uitgeroepen tot Helmonder van het jaar (ondanks dat hij nooit in Helmond heeft gewoond) en won hij de Brabant Bokaal voor zijn verdiensten voor de Brabantse cultuur.
Sinds 2019 mag hij zichzelf ereburger van Laarbeek noemen en zowel in 2018 als in 2019 schreef Wim de tekst voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal.