Sioen plays Graceland
  • muziek

Sioen - Biografie

Naam
Frederik Sioen
Geboortedatum
14 juli 1979
Geboorteplaats
Gent
Opleiding
Gentse Academie
Awards
ZAMU-award, Gouden Plaat
Website
sioen.net

Sioen in De Tamboer

Op donderdag 17 oktober stond de Belgische zanger Sioen in De Tamboer met een ijzersterke interpretatie van Paul Simon's Graceland.

Sioen plays Graceland - Paul Simon’s meesterwerk

In 1986 schreef Paul Simon geschiedenis met zijn legendarische album Graceland, waarin hij met een selectie Zuid-Afrikaanse muzikanten een unieke sound vol Afrikaanse ritmes neerzette. Die sfeer en sound worden zondermeer geëvenaard door singer-songwriter Sioen, die met zijn liveconcert Sioen plays Graceland een ijzersterke interpretatie van het oorspronkelijke album neerzet.

In 2007 reisde Sioen voor Oxfam naar Soweto, op zoek naar plaatselijk muzikaal talent. Het resultaat: een overweldigende interculturele blend van stijlen en ritmes. Precies wat Paul Simon meer dan dertig jaar geleden voor ogen had met zijn, tot de verbeelding sprekende project, dat de Afrikaanse muziek wereldwijd een gezicht gaf.

Sioen’s kennismaking met lokale artiesten leidde tot een aanstekelijke interactie en de productie van een cd. Samen met zijn Zuid-Afrikaanse vrienden vertolkte Sioen in 2016 op het Festival van Vlaanderen het volledige album van Paul Simon. Het werd een succes dat zijn weerga niet kende.

In 2017 volgde nog een tour met twintig uitverkochte concerten. Sioen’s Graceland herleving is een waardig eerbetoon aan de kwaliteiten van Paul Simon. Dat kan ook niet anders met de verzameling talent die hij hiervoor bijeenbracht, met onder andere backing vocals uit Soweto en percussionist N'Faly Kouyaté uit Guinea, bekend van het Afro Celt Sound System. Die de grote songs van Graceland ten gehore brengen zoals You Can Call Me All, Diamonds On The Soles Of Her Shoes en Under African Skies.

Graceland is op indrukwekkende wijze herboren!

Biografie van Frederik Sioen

Frederik Sioen werd geboren op 14 juli 1979 in het Belgische Gent. Muziek is hem met de paplepel ingegoten, want als kind volgde hij notenleer bij zijn vader, Philip Sioen, en later studeerde hij klassieke muziek en dwarsfluit aan de Gentse Academie. Daarnaast volgde hij ook Afrikaanse (flamenco-)percussie bij Chris Joris.

Naast het bespelen van instrumenten bleek Sioen ook een goede zanger. Op z'n zestiende deed hij auditie voor de Gentse rockgroep 'Medium', waarmee hij zijn eerste optredens gaf. Al snel begon hij ook eigen nummers te schrijven op gitaar en later ook op de piano. In het jaar 2000 nam hij zijn eerste demo genaamd en al snel was de artiest Sioen geboren.

Naast een nominatie voor Beste Song voor het nummer Cruisin kreeg Sioen begin 2005 een ZAMU-award voor ‘Beste Nieuwkomer’ en werd hij genomineerd als ‘Beste Componist’ voor zijn soundtrack bij Team Spirit II op de Joseph Plateauprijzen. Bovendien ontving hij voor de eerste maal een gouden plaat, voor de meer dan 25.000 verkochte exemplaren van See You Naked.

Sioen speelde meer en meer in het buitenland en een release in Duitsland werd bekroond met een uitverkochte zaal in Berlijn. De plaat zou ook uitgebracht worden in Nederland, Zwitserland en Oostenrijk. At a Glance, de tweede single van de plaat, werd begeleid door een animatieclipje die wereldwijd op internationale animatiefestivals in de selectie werd opgenomen. Inmiddels heeft Sioen opgetreden in landen als China, Malesië, Duitsland en Frankrijk.  

Anderen bekeken ook

Het Groot Niet Te Vermijden - Biografie

Abafazi - Biografie

Wëreldbänd - Biografie

Soweto Gospel Choir - Biografie