En nu dan? Vragen Plien en Bianca zich af
  • cabaret

Plien & Bianca - Biografie

Naam
Plien & Bianca
Leden
Plien van Bennekom; Bianca Krijgsman
Geboortedatum
20 maart 1970; 3 oktober 1968
Plaats
Baarn; Oudesluis
Opleiding
Academie voor Kleinkunst
Awards
Jury en publieksprijs Camaretten Festival

Fotograaf: Katinka Krijgsman

Biografie van Plien en Bianca

Het cabaretduo Plien en Bianca wordt gevormd door Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman. Het duo is niet meer weg te denken uit de Nederlandse cabaretwereld. Plien en Bianca leerden elkaar kennen doordat ze toevallig in hetzelfde jaar op dezelfde school in Amsterdam terecht kwamen, namelijk de Academie voor Kleinkunst. Daar bleek dat ze hetzelfde gevoel voor humor hebben, waardoor ze besloten veel dingen samen te doen. Tijdens deze opleiding traden ze allebei op in het theaterrestaurant James’Diner in Leiden. Ook deden zij samen eindexamen waarbij ze de voorstelling The Ballet Nurses deden.

Na de Kleinkunst Academie gingen zij beiden hun eigen weg. In 1996 deden ze als duo mee aan het Cameretten Festival met de voorstelling Changez!. Ze wonnen met deze voorstelling zowel de jury-als de publieksprijs en daarmee werd de basis gelegd voor een duo carrière.  

Plien en Bianca kregen nadat ze het Cameretten Festival wonnen van de VPRO de vraag of ze een kinderprogramma wilden maken voor de tv. Met Joep Onderdelinden bedachten ze het programma Zaai waarin ze de tienermeisjes Irma en Ingrid speelden. De tienermeisjes groeiden op, op het platteland. De serie was echter bedoeld als jeugdserie maar sloeg aan bij jong en oud. Het opvallende taalgebruik met het karakteristieke accent speelden daarbij een belangrijke rol. De serie liep tot 2003 en werd uitgezonden bij Villa Achterwerk.

In 1999 kwamen ze als de plattelandsmeisjes Jeltje en Meike (een oudere variant op Irma en Ingrid) met de theatervoorstelling Biks. Dit programma zou hun grote doorbraak worden.

Na Biks maakten Plien en Bianca samen nog een aantal theaterprogramma's. Tevens speelden ze ook in de bioscoopfilms All stars en Minoes. Tussen september 2004 en oktober 2016 waren ze regelmatig te zien als gastrol in het programma Koefnoen.

Anderen bekeken ook

Freek de Jonge - Biografie

Thijs Kemperink - Biografie

Brigitte Kaandorp - Biografie

Diederik van Vleuten - Biografie