Rockdiva Kim Wilde laat in haar Greatest Hits tour zien waarom haar carrière al vier decennia duurt. Tijdens eerdere tours lagen de fans overal aan haar voeten. Dit bewijst maar dat Kim Wilde, hét popicoon uit de eighties, nog lang niet is uitgezongen.
  • muziek

Kim Wilde - Biografie

Naam
Kim Wilde
Geboortedatum
18 november 1960
Geboorteplaats
Chiswick
Opleiding
Kunstacademie
Awards
Best Female Vocalist Award

Kim Wilde in De Tamboer

Op vrijdag 18 november 2022 stond Kim Wilde in De Tamboer met haar Greatest Hits Tour.

Greatest Hits Tour

Rockdiva Kim Wilde liet met haar Greatest Hits Tour zien waarom zij nog steeds een muzikaal fenomeen van wereldformaat is! Met haar bekende hits en songs van haar laatste album Here Come The Aliens gaf ze een fantastische show vol new wave vuurwerk in De Tamboer.

Deze rockdiva is unstoppable! Kim Wilde telt op 18 november zestig lentes. Is er een mooier moment denkbaar voor een bloemlezing van haar topsongs? In haar Greatest Hits Tour liet ze zien waarom haar imposante carrière, na een pauze in de jaren ’90, inmiddels al vier decennia duurt en een markante wedergeboorte kende. Haar meest recente wapenfeit is het album Here Come The Aliens uit 2019. Tijdens de gelijknamige tournee lagen de fans overal nog aan haar voeten. Hun uitzinnige ovaties bewijzen dat Kim Wilde, het popicoon uit de ‘good old eighties’, ook nu nog lang niet uitgezongen is.

Met veertien studioalbums en meer dan dertig miljoen verkochte platen zijn er genoeg pareltjes om uit te kiezen voor deze Greatest Hits Tour. Maar verwacht ook recente hits als Pop Don’t Stop, Kandy Krush en Birthday van haar laatste Here Come The Aliens album. Het feit dat deze songs in de internationale charts snel hits werden, bewijst dat Kim Wilde ook in de 21 eeuw en te midden van de nieuwe generatie popsterren nog altijd een muzikaal fenomeen is!

Biografie van Kim Wilde

De Britse zangeres Kim Wilde is geboren op 18 november 1960 in Chiswick. Ze is de dochter van Marty Wilde en Joyce Baker. Marty was in de jaren 50 een bekend rock-‘n-rollzanger en haar moeder maakte deel uit van de Vernons Girls. Als klein meisje ging Kim naar school in Dulwich, later verhuisde het gezin naar de provincie Hertfordshire waar ze haar school afmaakte. Vervolgens volgde Kim de kunstacademie in St. Albans. In 1996 settelde en trouwde de Britse zangeres met Hal Fowler, haar medespeler in de musical Tommy destijds. Hun eerste kindje werd geboren in 1998, een zoon, en hun dochter volgde twee jaar later. 

Wildes muziekcarrière begon in 1980 toen ze een contract tekende bij Mickie Mosts Rak Records. Ze werd ontdekt als zangeres en popster tijdens een opname van haar jongere broer Ricky Wild, waar ze de achtergrondvocalen zong. In 1981 maakte ze haar debuut met het new-wave nummers Kids in America, wat direct een enorm succes werd. In Nederland werd het een top-10 hit en op Engeland stond het op nummer 2. Een jaar later bereikte haar single in Amerika nummer 25 in de Billboard Hot 100 en eind dat jaar stond het Kids in Amerika op nummer 85 in de year-end Hot 100 chart voor 1982. Wereldwijd gezien wordt deze single gezien als Kim Wildes bekendste song. 

Uit haar debuutalbum dat later in 1981 volgde, kwamen nog twee hits voort: Chequered Love en Water on Glass. Een jaar later bracht ze haar tweede album Select uit, vol songs met synthesizers en de singles Cambodia en Single View From a Bridge. In 1983 besloot Kim RAK Records te verlaten en een jaar later tekende ze een contract bij MCA Records. 

Voorheen werden de nummers van Kim voornamelijk geschreven door haar vader Marty en haar broer Ricky, maar vanaf 1984 begon Kim ook zelf te schrijven. Haar eerste twee zelfgeschreven nummers verschenen op het album Teases & Dares, waar de twee kleine hits The second Time en The Touch vandaan kwamen. 

Haar vijfde album, Another Step, bracht Kim uit in 1986 en hierin had ze zelf een nog groter aandeel in de composities. Tevens bevatte dit album haar grootste succes, met en cover van the Supremes classic You Keep Me Hangin' On. In de zomer van 1987 werd het een nummer 1-hit in Amerika en werd ze de vijfde Britse zangeres met een nummer 1 positie in de US Billboard Hot 100.

Het bestverkopende album van Kim Wilde kom uit 1988: Close. In Nederland heeft dit album maar liefst 43 weken in de albumhitparade gestaan. Uit dit album vloeiden vier top 40-hits voort: Hey mister Heartache, You Came, Never Trust a Stranger en Four Letter Word. Omdat de release van haar album samenviel met de Bad-tournee van Michael Jackson, kreeg ze de kans om door heel Europa op te treden tijdens zijn voorprogramma. Dit zorgde voor een zeer positieve invloed op haar carrière.

In 1990 bracht ze het album Love Moves uit en tourde ze opnieuw in het voorprogramma van een grote ster: David Bowie. In 1992 volgde het gitaar-georiënteerde Love Is Holy en het album Love Is, voortkomend uit een samenwerking met Rick Nowels, songwriter voor o.a. Belinda Carlisle.

In de jaren hierna volgden nog enkele albums, maar deze waren minder succesvol dan voorgaande albums. Wilde sloeg een nieuwe weg in toen ze van februari 1996 tot februari 1997 optrad als Mrs. Walker in de London West End musicalproductie van Tommy. In 1997 nam Kim nog een nieuw album op, maar door compilaties binnen platenmaatschappij MCA werd deze nooit uitgebracht en werd het contract ontbonden.

In de jaren die volgden nam Kim een break van haar carrière en richtte zich op haar huwelijk, kinderen en tuinieren. Maar de muziek zit toch echt in haar bloed en in 2001 staat ze na vier jaar voor het eerst weer op het podium, als gast in een lokaal liefdadigheidsconcert.  Als gevolg hiervan trad ze eind 2001 op in de Here & Now tour, een concertserie rondom de muziek van de jaren 80, samen met artiesten als Paul Young, The Human League en Howard Jones. Een succesvolle tour die in de drie jaren erna herhaal werd. Tevens volgde er in 2001 nieuwe muziek: ze nam de track Loved op, welke onverwacht een hit werd in België.

Samen met de Duitse zangeres Nena bracht ze het meeslepende Anyplace, Anywhere, Anytime uit en dit werd een enorme hit. Vanaf dit moment volgden er nieuwe albums, met als meest recente wapenfeit het album Here Come The Aliens uit 2019.

Anderen bekeken ook

George Baker - Biografie

Jan Smit - Biografie

Leo Blokhuis & Strange Brew - Biografie

Simon & Garfunkel - Biografie