Op zondag 20 oktober 2019 gaven Jan en Anny nog éenmaal een spetterend optreden in De Tamboer in Hoogeveen.
  • muziek

Jan Keizer en Anny Schilder - Biografie

Naam
Jan Keizer en Anny Schilder
Geboorteplaats
Volendam
Website
janenanny.nl

Jan Keizer en Anny Schilder in De Tamboer

The grande finale

Op zondag 20 oktober 2019 gaven Jan en Anny nog éenmaal een spetterend optreden in De Tamboer in Hoogeveen. Eind 2019 hangt Jan zijn microfoon spreekwoordelijk aan de wilgen. In The grande finale werd door Jan en Anny samen teruggeblikt op een glansrijke carrière. Het was Mies Bouwman die Jan Keizer en Anny Schilder weer samenbracht en dat bleek opnieuw een succesverhaal!

Over BZN

Het verhaal van Band Zonder Naam begon in de zomer van 1965 met een paar muzikale vrienden. De Nederlandse popgroep afkomstig uit Volendam kende tijdens hun carrière vele hits, zoals Mon Amour, Banjoman, Yeppa, Old Calahan, Take Me To Ibiza, Just An Illusion, Rocking The Trolls, Blue Eyes, Amore, Summertime, Lady McCorey, Chanson d’amour, La France en Le Legionnaire. Bijna 55 jaar lang stond BZN op de bühne, maar in 2007 eindigde hun geweldige muzikale carrière toen ze in 2007 afscheid namen.

Biografie van Jan Keizer

Jan Keizer is op 3 april 1949 geboren te Volendam. De muzikaliteit zit hem al van jongs af aan in het bloed, wat ook niet gek is met een vader die veel Franse chansons zingt. Na het behalen van zijn Mulo-diploma heeft Jan eerst verschillende baantjes, voordat hij echt zanger van beroep wordt.

Hij heeft drumlessen gevolgd bij Carl Wuchert en Yf Blokker en de eerste band waar Jan zijn drumkunsten liet horen was met Empty Hearts. In 1969 kreeg Jan de kans om de drummer van de in 1965 opgerichte band BZN te vervangen. Eigenlijk wilde Jan altijd al liever zanger zijn en in 1974 kon hij binnen BZN de drums verruilen voor de microfoon.

Waar BZN voorheen vooral stevige rock maakte, was dit niet geheel geschikt voor Jan zijn stem. De band moest dan ook zoeken naar een nieuwe weg binnen hun muzikaliteit. Dit lukte toen ze een rustiger optreden verzorgden in een kerk, samen met zangeres Marie Kwakman: dit sloeg aan bij het publiek! Dit betekende echter wel dat ze een zangeres nodig hadden, in 1976 werd Anny Schilder hier dan ook voor aangenomen.

Voor BZN heeft Jan vele nummers geschreven en gecomponeerd, alle Franse teksten waren van hem afkomstig. Elk jaar kwam BZN met een nieuw album, dat altijd weer een succes werd en goed en platina behaalde. In 1997 heeft Jan samen met zijn collega’s een Gouden Palm ontvangen voor de nummers die ze voor derden schreven en hun eigen repertoire.

Naast de band BZN heeft Jan, samen met Jan Tuijn en Jack Veerman, een eigen productiemaatschappij: JJJ productions. Met dit bedrijf produceerden ze albums voor Tamara en Jantje Smit. Tevens werden de latere soloalbums van Jan zelf door JJJ productions geproduceerd.

Na een mindere periode van Jan’s gezondheid in 1999 kan hij gelukkig in 2000 weer het podium op! Tevens het jaar waarin hij op televisie het programma BZN ontmoet… presenteert en zijn eerste soloalbum uitbrengt, met onder andere de bekende evergreen Si J’etais President. In 2005 besloot Jan solo te gaan met een tour, waarin hij zijn verschillende cd’s ten gehore bracht.

In 2007 stopte de band BZN, Jan ging solo wel verder. In 2009 kwamen Jan en Anny weer samen voor de 80e verjaardag van Mies Bouwman, waar ze samen het nummer Mon Amour ten gehore brachten. In 2010 werd bekend dat ze samen weer een album zouden gaan opnemen en optredens gingen verzorgen, inmiddels is bekend dat 2019 hun laatste jaar samen was.

Biografie van Anny Schilder

Annie Schilder is geboren in Volendam op 14 februari 1959. Al vanaf jongs af aan is duidelijk dat ze goed kan zingen en ze heeft dan ook aan verscheidende talentenjachten meegedaan. Tevens zingt ze al op jonge leeftijd op feesten en bruiloften.

Haar carrière krijgt een echte kickstart wanneer ze in 1976 als zangeres bij de band BZN aantreedt. Annie was toen pas 17 jaar oud en samen zanger Jan Keizer wist ze het nummer Mon Amour naar een eerste positie in de Top 40 te krijgen.

Na Mon Amour volgde met de band BZN vele andere hits en albums en zelfs enkele onderscheidingen: De Gouden Harp, De Gouden Notenkraker en De Gouden Tulp. Acht jaar lang is Annie samen met Jan Keizer het gezicht geweest van BZN, maar in 1984 besloot de zangeres met de band te stoppen. Ze had inmiddels een dochtertje en wilde graag meer tijd investeren in haar gezin.

Eind 1984 is Annie begonnen aan haar solocarrière, waarbij ze in samenwerking met het Goede Doel en het Kinderen voor Kinderen koor de Kerstsingle Eeuwige Kerst uitbracht. Helaas behaalde deze single net niet de top 10. Een jaar later wijzigde ze haar voornaam in ‘Anny’ en kwam haar eerste solo-lp Here I am uit. In 1988 volgde haar tweede soloalbum Anny Schilder. De nummers Adieu Cherie en You are my Hero werden een succes en de laatste belande zelfs in de top 10.

In deze zelfde periode besloot Anny opnieuw op te gaan treden met een band, het Volendamse Next One. Samen met Next One, George Baker en Piet Veerman verzorgde ze avondvullende muziekprogramma’s, waarin vele hits voorbijkwamen waaronder nummers van BZN.

De cd’s van Annie bleven volgen, zowel Engels als Nederlandstalig, maar in 1997 besloot ze op de Spaanse tour te gaan! Haar album Sentimientos werd geboren en ze verhuisde zelfs naar Spanje.

In 1999 wordt Annie gevraagd voor BZN’66, een gelegenheidsband bestaande uit ex-leden van BZN. Ze hebben verschillende optredens, met als klap op de vuurpijl Het Concert van de Eeuw.

Enkele jaren later, in 2007, brengt Annie haar autobiografie Anny en ik uit, een openhartig verhaal over haar leven. Tevens volgt er een album met dezelfde titel, waar ook enkele BZN-hits op terug te vinden zijn. In ditzelfde jaar nam ze een duet op met de Zuid-Afrikaanse zanger Gerrie Pretorius, wat daar een echte nummer-1 hit werd.

In 2009 bracht Annie opnieuw een single uit, dit keer met Luv-zangeres José Hoehoee. Voor dit nummer vormden ze een gelegenheidsduo, maar in Nederland kwam het nummer niet tot een succes. In ditzelfde jaar treedt Annie voor het eerst weer op met BZN-zanger Jan Keizer! Ter ere van de 80e verjaardag van Mies Bouwman brengen ze het nummer Mon Amour ten gehore.

Dit was zo’n groot succes dat ze als duo vaker besloten op te gaan treden en brengen ze nieuwe singles en albums uit. De single Take me to Ibiza behaalt de 3e plaats en is daarmee de mees succesvolle single van de BZN-familie in meer dan 10 jaar.

Anderen bekeken ook

Albert Hammond - Biografie

Stef Ekkel - Biografie

Johnny de Mol - Biografie

Legendary Albums Live - Biografie