Hans Dorrestijn - 't houdt een keer op
  • cabaret

Hans Dorrestijn - Biografie

Naam
Hans Dorrestijn
Geboortedatum
16 juni 1940
Geboorteplaats
Ede
Opleiding
Nederlands

Hans Dorrestijn in De Tamboer

't Houdt een keer op

In zijn laatste voorstelling neemt Hans het publiek mee in een gezellige mix van grote en kleine rampspoed: de aftakeling, digitale vervreemding en het menselijk teveel. Ook de hond en de paus worden niet gespaard.

Biografie van Hans Dorrestijn

Tekstschrijver en cabaretier Hans Dorrestijn is geboren op 16 juni 1940 in Ede. Zijn vader was actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd in 1941 gefusilleerd. Hierdoor groeit Hans op met zijn stiefvader, die later een grote inspiratiebron voor hem is. Hij doorliep eerst de kweekschool, wat tegenwoordig de PABO heet, en studeerde daarna voor leraar Nederlands op het voortgezet onderwijs. Hij was zeven jaar lang leraar op het Wagenings Lyceum, tot hij in 1975 ontslag nam om aan de slag te gaan als tekstschrijver en cabaretier.

Hans Dorrestijn schreef in die tijd teksten voor onder andere de cabaretgroep Don Quishocking en voor Herman van Veen, Joost Prinsen, Jenny Arean, Adèle Bloemendaal. Daarnaast schreef hij in de jaren ’70 samen met Willem Wilmink voor diverse radio- en televisieprogramma’s zoals Wij en de Wereld, de Panorama Woensdagshow, Stratemaker-op-zeeshow en J.J. de Bom. In 1976 schreef hij speciaal voor het album Zing je moerstaal, dat als Boekenweekgeschenk door Ad Visser werd bedacht en geproduceerd, het nummer Perpetuum mobile.

Vanaf begin jaren ’80 schreef Dorrestijn vele teksten voor het programma Het Klokhuis. In de jaren ’90 maakte hij de nonsens nieuwsberichten voor de VPRO op de radio en presenteerde hij de televisietalkshow Positief Genieten met Dorrestijn.

Als schrijver heeft Hans Dorrestijn een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan, van kinderboeken tot gedichten. Zo schreef hij het kinderboek De rooie vuurtoren en de autobiografie Finale Kwijting.

Jarenlang had Dorrestijn succes in de theaters met soloprogramma’s en later in samenwerking met Frans Ehlhart. Rond de eeuwwisseling werd Ehlhart opgevolgd door Martin van Dijk. Met Vogelboek in 2007 brak hij door bij het grote publiek. In 2008 nam Hans afscheid van het toeren langs grote schouwburgen en hij vervolgde zijn carrière in kleinere theaters, bibliotheken en is sinds 2009 actief met voordrachten uit zijn eigen omvangrijke oeuvre. Eind 2010 maakte Dorrestijn zijn comeback in de kleinere theaters met zijn programma Buigen.

Komend seizoen is Hans Dorrestijn te zien met zijn allerlaatste programma: ’t Houdt een keer op.

Fotograaf: Bert Andrée

Anderen bekeken ook

Op 23 februari 2019 was Katinka Polderman te zien in De Tamboer met haar voorstelling Polderman draagt een steentje bij.

Katinka Polderman - Biografie

Hoe maak je een fijne, vrolijke voorstelling over een jaar dat begon met stormen, bosbranden, een wereldwijd virus en het verdwijnen van het dagelijkse “aan tafel!”? Met een storm aan grappen, poëzie en improvisatie geeft Dolf een niet-te-weerleggen beeld van 2020.

Dolf Jansen - Biografie

Martijn Koning is de Koning te rijk

Martijn Koning - Biografie

Waar leer je het meeste van: dat alles van een leien dakje gaat of wanneer het mis gaat? Lebbis zet in op de ervaring. Hij praat erover met scherpzinnige ideeën, sterke analyses en inspirerende levenslessen. En met grappen!

Lebbis - Biografie