DE VERLEIDERS duiken in de sociale, maatschappelijke gevolgen van de mondiale coronacrisis. Een vlijmscherpe analyse vol gitzwarte humor over de moraal aan de top van het bedrijfsleven, onze financiële hygiëne en een vaccin tegen de waan van de dag.
  • toneel

DE VERLEIDERS - Biografie

Naam
DE VERLEIDERS
Leden
George van Houts, Pierre Bokma, Tom de Ket, Leopold Witte en Victor Löw
Awards
Toneel Publieksprijs

Binnenkort in De Tamboer

vr 25 april 2025 20.00
Bestel

De Verleiders in De Tamboer 

Zaterdag 25 maart 2023 waren DE VERLEIDERS terug in De Tamboer met Door de bank genomen: tien jaar later. 

Door de bank genomen: tien jaar later

DE VERLEIDERS verrasten vriend en vijand in 2014 met een ongekend scherpe aanval op het geldstelsel en de banken. Het leidde tot verbijsterde bezoekers, uitverkocht zalen, het burgerinitiatief Ons Geld, een plenaire bespreking in de Tweede Kamer en een onderzoek door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, resulterend in het Geld en Schuld rapport.

Het is tien jaar later. Is er iets veranderd? Jazeker. Het is erger geworden, veel erger. Daarom zijn Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Adam Kissequel en Linde van den Heuvel terug met het onvermijdelijke gevolg op Door de bank genomen.

Door de bank genomen 

De allereerste DE VERLEIDERS-komedie wist Nederland in no time te veroveren. Het gouden team was met de voorstelling Door de bank genomen, die eerder in De Tamboer gespeeld werd, back in business. De voorstelling ging over de bankensector en werd gespeeld door: Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket.

Over De Verleiders

DE VERLEIDERS is een Nederlands theatergezelschap. Thema’s die vaak terug keren in hun voorstellingen zijn verleiding en hebzucht. De theatergroep bestaat uit vijf mannen; Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket. Pierre Bokma ontving voor zijn rol De casanova’s van de vastgoedfraude de Louis d’Or. Deze voorstelling won teven de Toneel Publiekprijs. De voorstelling Door de bank genomen stond geprogrammeerd op Lowlands 2015.

Pierre Bokma

Pierre Henri Martin Bokma is een Nederlands acteur. Hij won twee keer de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Louis d'Or. Van 1979 tot 1982 volgde Bokma de Toneelschool Maastricht. Hij speelde bij het toneelgezelschap Globe en vervolgens bij het Publiektheater. Na de fusie hiervan met Centrum speelde hij bij Toneelgroep Amsterdam. In 2003 kondigde hij zijn vertrek aan bij Toneelgroep Amsterdam. Met ingang van theaterseizoen 2004-2005 is hij verbonden aan de muziektheatergroep Orkater en De Mexicaanse Hond. Naast zijn werk op het toneel is Pierre Bokma sinds 1983 actief als filmacteur. Bij het grote publiek is Bokma op dit moment bekend door sketches in het satirische televisieprogramma Kanniewaarzijn die in sterk contrast staan tot zijn grote toneelrollen.

Victor Löw

Victor Löw is een Nederlands acteur. Victor Löw is een zoon van regisseur Bob Löwenstein, oorspronkelijk Daniel Friedrich Löw, en actrice Wieke Haitsma Mulier en een broer van Ernst Löw. Löw deed een opleiding aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen, waar hij op zijn 24ste afstudeerde. Zijn eerste filmrol was een bijrol in De Noorderlingen van Alex van Warmerdam. Daarna speelde hij onder meer in De flat en in de Oscar winnende films Antonia en Karakter. Daarna werd hij steeds vaker gevraagd als acteur, onder andere voor Rent a Friend van Eddy Tersal. Voor zijn rol als de crimineel Jack in Lek in 2000 kreeg hij een Gouden Kalf. Ook deed Löw veel televisiewerk. Hij was voor het eerst te zien in Tijd van Leven in 1996 en verder onder meer in Het jaar van Opvolging dat te zien was in 1997. Voor zijn rol in Meedingers kreeg hij een Gouden Kalf-nominatie.

In 2008 speelde hij in We gaan nog niet naar huis, wat een comedy was van de AVRO. Tevens was zijn stem te horen in de reclame van Delta Lloyd in 2011. In 2013 speelde hij de rol van Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, in de televisieserie De Prooi naar het gelijknamige boek van Jeroen Smit over de deconfiture van ABN-AMRO.

Leopold Witte

Leopold Witte is een Nederlands acteur. Hij werd bij het grote publiek vooral bekend door de rol van Evert Lodewijkx in de komische dramaserie Gooische Vrouwen van 2005. De dochter van Leopold is actrice, Dorus Witte. Leopold Witte is een tijd te zien geweest als acteur in het Human-improvisatieprogramma De vloer op. In de eerste jaren presenteerde hij de jongerenversie van dat programma: De vloer op jr.. Daarnaast heeft hij gastrollen in verschillende film- en televisieproducties. Verder was hij in talloze reclamefilmpjes van energiebedrijf Essent te zien als Meneer van Stee, de man die samen met zijn vrouw en dochters verantwoord met energie omgaat.

Sinds 2012 speelt hij in het toneelgezelschap De verleiders dat zich bezighoudt met maatschappijkritische thema's. Vanaf november 2016 tot en met maart 2018 was Leopold Witte te zien als Carl Dijkma in de televisieserie Nieuwe buren.

George van Houts

George van Houts is een Nederlands acteur en cabaretier. George van Houts is onder meer bekend als presentator van R.A.M. voor de VPRO-televisie en later het VPRO-radioprogramma Radio Bergeijk. Met Tom de Ket vormt hij het duo Van Houts en De Ket, samen maakten ze enkele televisiereclamespots voor de Nederlandse koffiefabrikant Kanis & Gunnink. George van Houts was in 2016 winnaar van de quiz De Slimste Mens.

George van Houts was initiatiefnemer van De verleiders. Hij is tevens initiatiefnemer van het welbekende burgerinitiatief Ons Geld. In zijn twee solovoorstellingen, Kom Plot in 2017-2018 en KomploTT in 2019-2020, bewijst George van Houts dat de aanslagen van 9/11 niet door islamitische terroristen van Al Qaida zijn gepleegd, maar dat het een inside job van de Amerikaanse overheid was.

Tom de Ket

Tom de Ket is een Nederlands theatermaker, cabaretier en schrijver. Tom de Ket is begonnen als acteur bij Theatergroep Hollandia. Hij regisseerde en speelde daarna bij gezelschappen als Ro Theater en Het Zuidelijk Toneel. Met George van Houts vormde hij het cabaret duo Van Houts en de Ket. Samen maakten zij enkele reclamespots voor Kanis & Gunnink.

In 2008 richtte hij theatergroep De verleiders op. De voorstelling De casanova's van de vastgoedfraude won de Toneel Publieksprijs. De laatste jaren maakt Tom de Ket grootschalige muziektheaterspektakels op locatie zoals De Drentse Bluesopera, O, die zee, Het Pauperparadijs en Mammoet.

Anderen bekeken ook

Nationaal Theaterweekend - Geschiedenis

Huub Stapel - Biografie

Hendrik Groen - Biografie

't Aol' Volk - Biografie