The Dire Straits Experience - 2023 in De Tamboer - Anouk Schamper fotografie

Zelf een theatertour organiseren

Tips voor artiesten

Tips & tricks voor artiesten: een theatertour opzetten

Ben je een (beginnend) artiest die droomt van een eigen theatertour? Het rode pluche, fluwelen gordijnen, een prachtig decor, een theaterspot op je gezicht, dat grote podium en natuurlijk het publiek dat je verwachtingsvol aankijkt. Ondanks dat uitgestrekte podium en die ruime zaal vol stoelen, voelt het theater klein en sfeervol aan. Het heeft iets magisch, iets intiems. Hier kun je genieten, lachen en huilen. En dat maakt iedere theatertournee zo uniek.

Daarom snappen wij als geen ander dat je er als artiest of band van droomt om eens in een theater te staan. Maar hoe zet je zo’n theatertour goed op, als je tegelijkertijd nog aan de weg timmert?

In onze nieuwe blogreeks Tips & tricks voor artiesten helpen wij je op weg met handige tips & tricks. Verteld vanuit onze eigen expertise als medewerker achter de schermen van Theater De Tamboer. Op basis van de kennis van onze programmeur, marketeer en technicus lees je in deze reeks blogs alles over het organiseren van een dijk van een theatertour. Vandaag zoomen we in op de specifieke dynamiek van de theaterwereld.

De theaterwereld, hoe zit dat eigenlijk?

Je hebt ‘m vast wel eens in handen gehad: een theaterbrochure. Vol met het complete programma van het culturele seizoen. Daar zou jij als artiest of band natuurlijk graag tussen staan met je theatertournee. Daarom doe je in april een belrondje langs wat theaters om te informeren of er nog ruimte is. Maar helaas: je krijgt overal het antwoord dat het programma al rond is. Hoe zit dat precies?

Heb jij je eigenlijk wel eens afgevraagd wat er allemaal vooraf gaat aan de totstandkoming van dat theaterprogramma? De theaterwereld heeft namelijk een hele eigen dynamiek, die echt verschilt van bijvoorbeeld het popcircuit.

De totstandkoming van een theatertour 

Theaters programmeren vrij ver vooruit. Het culturele seizoen loopt net als een schooljaar: van september tot en met juli. De meeste theaters starten in mei de kaartverkoop van het daarop volgende theaterseizoen. Voorbeeld: in mei 2023 start de verkoop van alle voorstellingen die tussen september 2023 en juli 2024 plaatsvinden.

De totstandkoming van een theaterprogramma ziet er globaal als volgt uit:

  • September tot maart: de theaterprogrammeur stelt het programma samen. In een volgende blog vertellen we je uitgebreid hoe je de aandacht van een programmeur trekt.
  • Maart tot mei: de marketeers bereiden de start kaartverkoop voor. In een volgende blog vertellen we waar goed publiciteitsmateriaal aan moet voldoen.
  • September tot en met juli: culturele seizoen, de theatertour gaat van start. In een volgende blog vertellen we meer over het belang van een goede technische rider.

Zelf een theatertour organiseren

Na het lezen van deze blog weet je alvast iets meer over de dynamiek van de theaterwereld. Maar er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij het organiseren van een theatertour. Houd onze website en social kanalen daarom in de gaten om onze Tips & tricks voor artiesten te blijven volgen. In de volgende blog besteden we aandacht aan de werkwijze van onze theaterprogrammeur en ontdek je hoe je zijn aandacht kunt trekken. Elke zaterdag zetten we een nieuwe blog online.

De theaterprogrammeur

De rider