Scapino Ballet Rotterdam Holland
Chat Noir van Scapino Ballet Rotterdam
  • ballet
  • dans

Scapino Ballet Rotterdam - Biografie

Naam
Scapino Ballet Rotterdam
Opgericht
1945
Geboorteplaats
Rotterdam

Scapino Ballet Rotterdam in De Tamboer

Scapino Ballet Rotterdam stond op vrijdag 11 oktober 2019 in De Tamboer met de dansvoorstelling Holland & Le Chat Noir. Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door De Vrienden van De Tamboer.

Holland & Le Chat Noir

Twee topstukken van de succesvolle choreograaf Ed Wubbe in één voorstelling: Holland en Le Chat Noir. Scapino Ballet Rotterdam neemt het publiek mee in dit sfeervolle tweeluik in de bruisende, theatrale dans van de Gouden Eeuw en de Parijse revue.

Met een oer-Hollandse wolkenlucht in de stijl van Van Ruysdael en 17e-eeuwse kostuums, gaat Holland terug naar de Gouden Eeuw. De tijd waarin Nederland een natie van de koopman en de dominee was, waarin onze identiteit werd bepaald. Met strak geregisseerde groepsstukken en opzwepende solo’s toont de choreografie het dubbele gezicht van Nederland. Muziek van Kimmo Pohjonen, Eric Echampard en Fabian Smit wordt live uitgevoerd.

Het theatrale, energieke en emotionele Le Chat Noir is een dansante, muzikale ode aan Parijs. Het gelijknamige theatercafé komt rond 1900 tot leven in een bruisende mix van dans, muziek en variété. Maar achter het glansrijke theaterleven en de flamboyante artiesten schuilt eenzaamheid en vergane glorie. Opzwepende operamuziek en een nieuwe versie van de can can worden afgewisseld met ontroerende solo’s op muziek van Jacques Brel en Edith Piaf.

Over Scapino Ballet Rotterdam

Het Scapino Ballet Rotterdam is een Nederlands ballet- en dansgezelschap uit Rotterdam. Scapino Ballet is Nederlands oudste professionele dansgezelschap, opgericht in 1945 in Amsterdam en sinds 1994 gevestigd in Rotterdam. Het gezelschap werd opgericht door, de in 2001 overleden, danspegagoge Mevrouw Hans Snoek en kunstenaar Nicolaas Wijnberg. 

De naam stamt af van een figuur uit de Italiaanse commedia dell'arte. Het Scapinofiguur gaf daarin dansend, mimespelend en vertellend toelichting op de voorstellingen. Iets wat het gezelschap, vandaag de dag, nog steeds doet. 

Scapino Ballet was ook de eerste dansgroep ter wereld die speciaal was opgericht voor de jeugd. Bovendien was het ook het eerste reisgezelschap in Nederland. In de beginperiode waren vooral jongeren de doelgroep, maar de laatste decennia begon het zich meer op volwassenen te richten en heeft het gezelschap zich ontwikkeld tot een van de trendsetters van dans in Nederland en Europa. 

Sinds 1992 is de artistieke leiding in handen van Ed Wubbe, afwisselend met de huischoreografen Felix Landerer, Itamar Serussi en Fang-Yu Shen.

Anderen bekeken ook

Soweto Gospel Choir - Biografie

Charkov City Opera & Ballet - Biografie

Anúna - Biografie

Staatsopera van Tatarstan - Biografie