Charkov City Opera & Ballet - Het Zwanenmeer
Charkov City Opera & Ballet - De Notenkraker
Charkov City Opera & Ballet - Het Zwanenmeer
Charkov City Opera & Ballet - De Notenkraker
  • ballet
  • dans
  • klassiek
  • opera

Charkov City Opera & Ballet - Biografie

Naam
Charkov City Opera & Ballet
Geboortedatum
1874
Geboorteplaats
Charkov

Charkov City Opera & Ballet in De Tamboer

Het Charkov City Opera & Ballet gezelschap uit Rusland kwam al meerdere malen naar De Tamboer in Hoogeveen met de prachtige uitvoeringen van klassieke opera's en balletten. 

De Notenkraker

Op 19 december 2018 veroverde het gezelschap de harten van jong en oud met de prachtige klassieke uitvoering De Notenkraker. De fabuleuze muziek van Tsjaikovski die live wordt uitgevoerd door een groot orkest, de virtuoze danspartijen, het schitterende core de ballet en het decor maken dit prachtige ballet tot een magisch kerstfeest voor de hele familie.

De Notenkraker vertelt het verhaal van het meisje Clara en de betoverende notenkrakerpop. Op kerstavond ontvangt zij een notenkrakerpop. In haar droom komt deze pop tot leven en verandert in een prins. Clara en de prins worden al snel verliefd op elkaar. Hun liefde komt in gevaar door de gevreesde Muizenkoning. Hij tovert de prins in een levende Notenkraker. In het gevecht met de Muizenkoning Clara en De Notenkraker beleven zij spannende avonturen. Uiteindelijk is het de broer van Clara die de Muizenkoning verslaat en zorgt dat de Notenkraker weer in een prins verandert. Als Clara wakker wordt, blijkt alles een droom te zijn geweest.

Het Zwanenmeer

Op 19 december 2019 presenteerde het Charkov City Opera & Ballet Het Zwanenmeer in De Tamboer, een klassiek ballet op de muziek van Tsjaikovski. “Ballet wordt nooit meer hetzelfde”, zuchten de toeschouwers in 1885 toen het Zwanenmeer in een bewerkte uitvoering van het befaamde trio Pepita, Ivanov en componist Tjaikovski werd opgevoerd. Als grootmeester van de spitzentechniek gaf Pepita veel aandacht aan fantasierijke spitzendansen voor ballerina’s, met als hoogtepunt de 32 fouetté’s van de Zwarte Zwaan. Deze duizelingwekkende techniek maakt het ballet niet alleen tot een vuurproef voor iedere ballerina, maar ook een genot om naar te kijken.

Het ballet vertelt het romantische liefdesverhaal van Odette en prins Siegfried. Koningin van de zwanen Odette is samen met andere jonge, onschuldige meisjes betoverd door Rotbart. Zij leven als zwanen en nemen alleen rond middernacht hun menselijke vormen aan. Alleen zuivere liefde kan deze betovering doorbreken. Als Rotbart de liefde tussen Odette en Siegfried opmerkt, probeert hij tussen de geliefden te komen via zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt.

Over het Charkov City Opera & Ballet

Het Charkov City Opera & Ballet is een gezelschap afkomstig uit Charkov, Oekraïne. Het gezelschap maakt deel uit van eén van de oudste theaters uit de voormalige Sovjet-Unie. Het theater kent meer dan 700 werknemers, onder andere musici, decorbouwers, kostuumontwerpers, kleermakers en balletschoenmakers. Elk jaar tourt het gezelschap heel de wereld rond met 150 voorstellingen. Kenmerkend voor het gezelschap is dat hun voorstellingen deels worden opgevoerd in de oude Oost-Europese traditie, maar af en toe ook met een verrassende, hedendaagse twist.

Anderen bekeken ook

Orkest van het Oosten - Geschiedenis

Noordpool Orkest - Geschiedenis

Noord Nederlands Orkest - Geschiedenis

Staatsopera van Tatarstan - Biografie