Geschiedenis
Een theater voor Hoogeveen
Begin jaren ’60 besloot het Hoogeveense gemeentebestuur om een cultureel centrum op te richten. De Amsterdamse architect Onno Greiner, één van de belangrijkste theaterarchitecten van Nederland, ontwierp met De Tamboer zijn eerste meesterwerk. Op 21 april 1967 opende koningin Juliana De Tamboer, die destijds alleen bestond uit de huidige Passagezaal. In de jaren ’90 kwam er behoefte aan een grote zaal met moderne technische faciliteiten. Dankzij de 26 meter hoge toneeltoren konden er grote musical- en toneelproducties met grote decorstukken binnengehaald worden en verwierf De Tamboer op dat moment een unieke positie in Drenthe.
Youp van ’t Hek sloeg op 23 april 1996 de eerste paal van de nieuwbouw in de grond. De vernieuwde Tamboer werd op 1 september 1997 officieel geopend door (toenmalig prins) Koning Willem Alexander.
In de jaren na de financiële crisis van 2008/2009 werd er steeds meer samenwerking gezocht met de andere Hoogeveense culturele instellingen: Het Podium, de Bibliotheek/Verhalenwerf en Scala Centrum voor de Kunsten.
In 2018 fuseerde De Tamboer samen met Het Podium tot Stichting Cultuurhuis Hoogeveen. Op dit moment zijn er plannen in ontwikkeling voor een nieuw pand op de locatie van De Tamboer, waarin meerdere culturele instellingen worden gehuisvest.
De tamboer: trommelslager
De naam Tamboer verwijst naar de trommelslager, die al in de 17e eeuw functioneerde als omroeper. Eerst voor het optrommelen van manschappen, maar al snel ook als omroeper voor kerkdiensten. De Hoogeveense kerk had namelijk wel een toren, maar door geldgebrek geen eigen klok. Doordat er om financiële redenen ook niet iedere week een predikant beschikbaar was, moest er een manier worden bedacht waardoor kerkbezoekers wisten wanneer er een dienst zou zijn.
De tamboer in Hoogeveen deed ook dienst als dorpsomroeper, bijvoorbeeld bij verkiezingen, markten of als er ergens brand was. Lees meer over de geschiedenis van de tamboer in Hoogeveen.