De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

Cultuureducatie in Hoogeveen omvat jaarlijkse projecten als de Kunstcarrousel en Cultuur Menu.

Cultuureducatie

Duizenden kinderen in het theater

Eén van de belangrijke pijlers van Stichting Cultuurhuis Hoogeveen is cultuureducatie. Samen met onze culturele partners van de Bibliotheek/Verhalenwerf, Scala Centrum voor de Kunsten, gemeente Hoogeveen en het onderwijs stellen wij ieder jaar een educatief cultuuraanbod samen voor leerlingen van primair- en voortgezet onderwijs. Het aanbod wordt aangeboden in de vorm van het Cultuurprogramma, het Cultuurtraject en de Kunstcarrousel en wordt landelijk gezien als zeer succesvol.

Ons streven is dat iedere leerling minstens één keer tijdens de schoolcarrière, zowel tijdens primair als voortgezet onderwijs, een bezoek brengt aan het theater. Jaarlijks brengen zo’n 8000 leerlingen via cultuureducatie een bezoek aan De Tamboer.

Cultuurprogramma

Via het Cultuurprogramma maken leerlingen van het primaire onderwijs uit Hoogeveen kennis met theater, muziek, dans, beeldende kunst, literatuur, nieuwe media en erfgoed. Iedere school kiest voor de leerlingen uit de groepen 1 tot en met 8 een theatervoorstelling, een workshop en een erfgoedactiviteit. Basisscholen kunnen op basis van hun eigen beleid, thema’s en actualiteit een keuze maken uit het jaarlijks wisselende aanbod. Jaarlijks zijn er zo’n 5800 kinderen betrokken bij het Cultuurprogramma!

Cultuurtraject

Tijdens het Cultuurtraject komen leerlingen van de eerste, tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs in aanraking met kunst en cultuur. In korte tijd maken de leerlingen kennis met een zo breed mogelijk aanbod in de Hoogeveense culturele instellingen. De Tamboer programmeert ieder seizoen voorstellingen met een educatie en sociaal-maatschappelijk karakter, zoals omgaan met geld, cyberstalking en verslaving. Vaak is er na afloop nog ruimte voor discussie of nagesprek.

Kunstcarrousel

Voor Hoogeveense derdeklassers van het voortgezet onderwijs is er nog een extra jaarlijks cultuurproject. Tijdens de Kunstcarrousel maken zo’n 800 leerlingen in een week tijd kennis met kunst en cultuur. De leerlingen volgen workshops in de diverse culturele instellingen en bezoeken een voorstelling in De Tamboer. 

Cultuurdagen

Op het MBO volgen studenten het vak Burgerschap. Jaarlijks maken 750 eerste en tweedejaars studenten van het Alfa College tijdens de Alfa Cultuurdagen kennis met expressieve en creatieve talenten en vaardigheden.

Natuureducatie

Samen met Gemeente De Wolden-Hoogeveen en IVN Noord organiseert De Tamboer ieder jaar een theaterproject voor zo’n 900 leerlingen van het basisonderwijs. Het thema duurzaamheid en milieu staat daarbij centraal.

Contact opnemen?

Vragen over ons educatieaanbod of meer weten? Neem dan contact op via onderstaande contactformulier.

Contact

Neem contact met ons op via onderstaand formulier.