Schrijven aan een dode? - Theater na De Dam - 2024

Kaartverkoop 'Schrijven aan een dode?' gestart

Theater na De Dam op zaterdag 4 mei 2024

28 januari 2024

Hoe vind je na de oorlog de weg terug naar het leven?

Op zaterdag 4 mei vindt Theater na De Dam plaats in De Tamboer, waarbij de voorstelling Schrijven aan een dode? te zien is. Tekstschrijver Janne IJmker en actrice Wendi Koster namen als basis voor het verhaal de geschiedenis van hun opa Egbert en oma Engel. Opa kwam fysiek gezond, maar mentaal beschadigd terug uit de strijd om de Grebbeberg in mei 1940. Dit stukje persoonlijke geschiedenis vormt de rode draad in deze intieme voorstelling.

Over de voorstelling

Een vrouw zegt in mei 1940: ‘…moet ik schrijven aan een dode?’. Ze wacht vol spanning op een teken van leven van haar man, die betrokken is bij de strijd om de Grebbeberg. Hij komt terug, maar niet zoals hij was. Engel pakt het leven met Egbert zo goed en zo kwaad als dat kan weer op, tot President Truman in 1950 de derde wereldoorlog aankondigt en Egbert in een psychose belandt.

Universeel verhaal

Musicus Richard Jansen verrijkte de scènes met effectieve muziekfragmenten, die het publiek meenemen van de ene naar de andere episode. Het verhaal overstijgt daarmee het oorlogsthema en krijgt een universele waarde, namelijk: hoe overleeft iemand naast een geliefde met een trauma?

Hoogeveens tintje

Uit gemiddeld elk vijfde huis in Nederland kwam tijdens de mobilisatie in 1939 een soldaat gelopen. Iedereen had wel een vader, zoon, neef of buurman die zich moest inzetten voor onze vrijheid. Ook in Hoogeveen. Rond de 245 Hoogeveense mannen brachten de tijd van mobilisatie en de zware oorlogsdagen bij de Grebbeberg door.

De kaartverkoop is reeds gestart.

Veelgestelde vragen

Klantenservice