Daniel Cane speelde een akoestisch liedje op het Singer-songwriter Festival, tussen het publiek.
Stephanie Struijk op het Singer-songwriter Festival.

Een speld horen vallen op het Singer-songwriter Festival

10 jaar Singer-songwriter Festival in De Tamboer!

30 januari 2023

Tien jaar Singer-songwriter Festival, een jubileum! Dat vraagt om een fantastische line up zaterdag 18 februari 2023. “Maaike Ouboter brak in 2013 door, sindsdien is ze het meest gehoorde antwoord op de vraag aan onze bezoekers welke artiest ze volgend jaar op het festival willen zien. Voor deze jubileumeditie is het eindelijk gelukt,” vertelt programmeur Rudie Reinders.

De eerste editie van het Singer-songwriter Festival vond plaats in 2012. Op het affiche stonden Mr. a balladeer, Tangarine, Vonder & Bloom en Fabiana Dammers. Het festival onderscheidt zich met een duidelijk ander concept dan de grotere Irish en Bluesfestivals in De Tamboer. Kleinschaligheid en een intieme huiskamersfeer, daar draait het om. Vol aandacht luisteren naar liedjes, waarbij het naast de muziek ook draait om het verhaal dat verteld wordt.

“Dit is bij uitstek een festival waarmee we opkomende artiesten en nieuwe talenten een prachtig podium bieden. We hebben singer-songwriters gehad die normaal misschien voor hooguit 40 mensen speelden, die nu bij ons voor een publiek van 250 man stonden. Op die manier draag je als theater ook bij aan talentontwikkeling,” aldus Rudie. Wanneer een artiest in de smaak valt bij het publiek, probeert de programmeur hen later een eigen plekje te geven in de theaterprogrammering. “Zo introduceerden we Vonder & Bloom op het Singer-songwriter Festival aan ons publiek. Ze werden zo goed ontvangen, dat ze later een uitverkocht huiskamerconcert hebben gegeven. Ook stonden ze in 2016 nogmaals op het festival, toen juist als één van de publiekstrekkers. Dat vind ik mooi om te zien.”

In 2013 vond er geen festival plaats, maar vanaf 2014 was er jaarlijks een editie. Zelfs in het coronajaar 2020, toen de artiesten in plaats van een fysiek concert een livestreamconcert gaven voor de kaartkopers. In 2021 kwamen de muzikanten alsnog voor een fysiek optreden naar Hoogeveen. Programmeur Rudie droeg het stokje vanaf 2014 over aan marketeer Baukje Joosse, die vanaf dat moment de programmering en marketing van het Singer-songwriter Festival verzorgde.

“Dat soort spontane momentjes ontstaan alleen op een festival!”

“Zelf houd ik erg van muziek. Ik zag regelmatig artiesten optreden waarvan ik dacht: deze muzikant zou perfect zijn voor ons festival! Toen ik de kans kreeg om de programmering in te vullen, pakte ik die dan ook graag met beide handen aan. Het is vooraf altijd even spannend hoe het publiek zo’n avond zal ervaren, maar geeft vervolgens zoveel voldoening als je mensen ziet genieten,” vertelt Baukje. “Het mooie van het Singer-songwriter Festival is dat het publiek heel veel aandacht heeft voor de artiest. Het is eigenlijk altijd muisstil, je kunt een speld op de grond horen vallen. Er is echt respect voor de muzikant. Ik hoor van de artiesten ook vaak terug dat ze dit heel fijn vinden.”

Het persoonlijke favoriete moment uit alle edities van het Singer-songwriter Festival is lastig kiezen voor Baukje. “We hebben zoveel mooie optredens gezien. Wat het festival ook leukt maakt is dat artiesten meer tijd nemen om tussendoor iets persoonlijks te vertellen of ongedwongen te kletsen. Er zijn een aantal momenten die ik me nog heel goed herinner. Zo klom de zanger van Daniel Cane & the Rebellion tijdens het optreden plotseling boven op een stoel in de Forumfoyer, midden tussen alle bezoekers. Hij speelde daar onversterkt een liedje op zijn akoestische gitaar. Dat soort spontane momentjes ontstaan alleen op een festival, heerlijk!”

Een ander hoogtepunt voor Baukje was het optreden van Emil Landman. “De band sloot af met een vrij hard nummer voor deze huiskamer-setting. Ik vond het persoonlijk een prachtig nummer en genoot enorm, maar gluurde ondertussen naar het publiek: wat zou men ervan vinden? Achteraf kwamen veel bezoekers vol lof naar me toe, ze vonden dat een hoogtepunt van de avond. Gelukkig maar,” lacht Baukje. Inmiddels heeft zij de programmering en organisatie van het festival weer overgedragen naar programmeur Rudie en marketeer Jolien Wonink.

Nieuw: koptelefoons

“Sinds vorig jaar organiseer ik de festivals in De Tamboer en daar krijg ik zoveel energie van,” vertelt Jolien. “Je hebt zulk leuk contact met alle artiesten, het publiek is blij, je werkt keihard met het hele team. Het zijn echt fantastische avonden. Samen met Rudie heb ik de line up van deze jubileumeditie geregeld. We zijn trots op de namen die we naar Hoogeveen halen.”

Naast een mooi programma, introduceert De Tamboer nog een nieuwe beleving voor het jubileumfestival: koptelefoons. “Bij de optredens in de Forumfoyer krijgt iedere bezoeker een koptelefoon,” legt Jolien uit. “Dat zorgt voor een nóg intensere beleving. Je hoort de zang en muziek rechtstreeks in je oren en dat voelt heel intiem. Natuurlijk wel extra spannend voor de artiest, want je hoort letterlijk iedere noot!”

Kaarten bestellen voor 10 jaar Singer-songwriter Festival

Op 18 februari komen Maaike Ouboter, CHELS, Rachel Croft en Julia Zahra naar Hoogeveen voor de tiende editie van het Singer-songwriter Festival. Bestel je kaarten nu!