De Vrienden van De Tamboer leveren jaarlijks een bijdrage aan de programmering van het theater, bijvoorbeeld op het culturele openingsfestival Uitdagend Hoogeveen.
Uitdagend Brandweerman Sam presentatie
Uitdagend koor passagezaal
Poppenkast theater in de tuin van De Tamboer

U!TdagenD

Het is al jarenlang de traditionele opening van het culturele seizoen in Hoogeveen: U!TdagenD. Op de podia in en rondom De Tamboer krijgen jong en oud een voorproefje van wat er allemaal borrelt en bruist in Hoogeveen. Van amateurs en regionale gezelschappen tot professionals, van dans, muziek, kindertheater en cabaret tot straattheater, er is voor ieder wat wils.

U!TdagenD 2020

Tja, het ging dit jaar natuurlijk allemaal nét even anders dan normaal. Maar ook met coronamaatregelen gingen we door, alleen op een iets andere manier dan gewoonlijk. Daarom presenteerden Theater De Tamboer, Het Podium, Scala Centrum voor de Kunsten, Bibliotheek/Verhalenwerf en de Vrienden van De Tamboer op 5 september: U!Tdagend Anders! U!TdagenD bleef gewoon gratis, maar voor sommige onderdelen moest gereserveerd worden.

Vier locaties

Wat was er dan precies zo anders? De grootste verandering was dat U!Tdagend op vier locaties plaatsvond: in De Tamboer, in de Beeldentuin achter De Tamboer, in en om Scala en in de Bibliotheek/Verhalenwerf. We beonnen eerder, het programma was van 11.00 tot 17.00 uur. Daarnaast moest er voor een flink aantal onderdelen van het programma gereserveerd worden. Zo konden wij garanderen dat er niet teveel mensen tegelijkertijd in onze gebouwen waren, waardoor we te allen tijde 1,5 meter afstand konden behouden. 

Programma

Wat stond er op het programma? Muziekoptredens van Pé & Rinus, Stephanie Struijk, Dick van Altena, Meisjes van 60 en leerlingen van Scala. Bij het verleden op de koffie, gedichten in ’t Hooge Woord, tentoonstellingen Spoor van verhalen en Treinbeschieting.
Gezellig kinderprogramma met Silent Disco, poppentheater, bellenblazen en workshops zoals graffiti, influencer worden, podcast maken, slagwerk, musical en beeldend. Plus nog veel meer ontdekken en dóen: een muziekinstrument uitproberen, een proefje proeven en je eigen duurzame hoofddeksel knutselen. 

Geschiedenis Uitdagend Hoogeveen

Sinds 2009 organiseren Theater De Tamboer, Vereniging Vrienden van De Tamboer, Scala Centrum voor de Kunsten, Het Podium en Bibliotheek Hoogeveen / De Verhalenwerf jaarlijks samen een bruisende opening van het culturele seizoen. Dit wordt ieder jaar mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de gemeente Hoogeveen. U!TdagenD is onderdeel van de Drentse Uitmaand.

U!TdagenD is een bonte mix van straattheater, dans, muziek, cabaret en beeldende kunst. Professionals, semi-professionals en amateurs betreden de podia van de zalen in De Tamboer, maar ook rondom De Tamboer is er van alles te zien, doen en beleven. In de Beeldentuin en rondom het Museumlaantje presenteren Hoogeveense kunstenaars zich op de kunstmarkt. In de loop der jaren is U!TdagenD uitgegroeid tot toegankelijk, gratis festival met jaarlijks enkele duizenden bezoekers. 

Jarenlang vond U!TdagenD op de zaterdagmiddag- en avond plaats. Sinds 2017 koos de organisatie voor een nieuwe koers. U!TdagenD wordt al op vrijdagavond geopend. Zaterdagmiddag treden er als vanouds allerlei artiesten op in en rondom De Tamboer.

Uitdagend 2019

De opening van het culturele seizoen 2019 - 2020 vond plaats op vrijdagavond 6 en zaterdag 7 september 2019. Het seizoen werd op vrijdagavond feestelijk geopend in de Tamboerzaal met een show vol mystery guests; korte previews en muzikale acts door professionals en amateurs in de podiumkunsten, interviews, trailers en andere verrassingen. Onder andere Jeangu Macrooy en Jim de Groot traden op. De zaterdag bestond uit allerlei verschillende optredens: van straattheater tot singer-songwriters, van kindertheater tot cabaret, van kunstmarkt tot koren en nog veel meer!