U!TdagenD

Het is al jarenlang de traditionele opening van het culturele seizoen in Hoogeveen: U!TdagenD. Op de podia in en rondom De Tamboer krijgen jong en oud een voorproefje van wat er allemaal borrelt en bruist in Hoogeveen. Van amateurs en regionale gezelschappen tot professionals, van dans, muziek, kindertheater en cabaret tot straattheater, er is voor ieder wat wils.

U!TdagenD 2020

Tja, het gaat dit jaar natuurlijk allemaal nét even anders dan normaal. Maar ook met coronamaatregelen gaan we door, alleen op een iets andere manier dan gewoonlijk. Daarom presenteren Theater De Tamboer, Het Podium, Scala Centrum voor de Kunsten, Bibliotheek/Verhalenwerf en de Vrienden van De Tamboer op 5 september: U!TdagenD Anders! Vandaag presenteren we met trots het complete programma. Let op: U!TdagenD blijft gratis, maar voor sommige onderdelen moet gereserveerd worden! 

Vier locaties

Wat is er dan precies zo anders? De grootste verandering is dat U!Tdagend op vier locaties plaatsvindt: in De Tamboer, in de Beeldentuin achter De Tamboer, in en om Scala en in de Bibliotheek/Verhalenwerf. We beginnen eerder, het programma is van 11.00 tot 17.00 uur. Daarnaast moet er voor een flink aantal onderdelen van het programma gereserveerd worden. Zo kunnen wij garanderen dat er niet teveel mensen tegelijkertijd in onze gebouwen zijn, waardoor we te allen tijde 1,5 meter afstand kunnen behouden. Ook wanneer je gewoon een kijkje komt nemen zonder reservering, zorgen we voor een veilig aantal mensen en voldoende afstand. De reservering opent vandaag!

Programma

Tamboerzaal (hoofdingang De Tamboer)

11.00 – 11.45 uur Het uur van de Wolf: Meisjes van 60, reserveer hier een gratis kaartje
12.30 – 13.15 uur Het uur van de Wolf: Meisjes van 60, reserveer hier een gratis kaartje
14.00 – 14.45 uur Pé & Rinus, reserveer hier een gratis kaartje
15.30 – 16.15 uur Pé & Rinus, reserveer hier een gratis kaartje

Passagezaal (hoofdingang De Tamboer)

11.45 – 12.30 uur Dick van Altena, reserveer hier een gratis kaartje
13.15 – 14.00 uur Dick van Altena, reserveer hier een gratis kaartje
14.45 – 15.30 uur Stephanie Struijk, reserveer hier een gratis kaartje
16.15 – 17.00 uur Stephanie Struijk, reserveer hier een gratis kaartje

Beeldentuin (ingang via Museumlaantje)

Tussen 13.00 en 17.00 uur is er een doorlopend programma voor kinderen, hiervoor is geen reservering nodig. We zorgen er wel voor dat er nooit teveel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn in de tuin. Dus kom lekker bellenblazen, knutsel een uniek, duurzaam hoofddeksel, ga op de foto met sprookjesfiguren of leer graffiti spuiten. Daarnaast kun je genieten van de Kletskous poppenkastvoorstelling of meedoen aan de feestelijke doe-voorstelling Daan Draait. 

13.15 – 14.00 uur Silent Disco: Daan Draait
13.15 – 14.00 uur Poppentheater De Kletskous
14.45 – 15.30 uur Silent Disco: Daan Draait
14.45 – 15.30 uur Poppentheater De Kletskous
16.00 – 16.45 uur Silent Disco: Daan Draait
16.15 – 17.00 uur Poppentheater De Kletskous

Uitgebreide informatie over het kinderprogramma lees je hier.

Scala Centrum voor de Kunsten 

Kom proeven van Scala's Ontdekdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Er zijn doorlopend optredens, maar je kunt ook zelf aan de slag. Probeer eens een instrument uit of kom knutselen bij de workshop Beeldend. Bij mooi weer vindt dit buiten plaats. 
Binnen kun je meedoen aan een toffe slagwerkworkshop of een swingende musicalworkshop. 

13.15 - 14.00 uur Slagwerkworkshop
14.30 - 15.30 uur Musicalworkshop

Lees hier meer over Scala's Ontdekdag en alle workshops.

Bibliotheek/Verhalenwerf 

Ook in de Bibliotheek/Verhalenwerf is tussen 11.00 en 17.00 uur van alles te horen, beleven en doen. Snuffel tussen de boekkoopjes, neem een kijkje in het Taalhuis of de nieuwe e-werkplaats Headquarter6. Bekijk de tentoonstellingen Spoor van verhalen en Treinbeschieting in de Verhalenwerf of drink een kopje koffie of thee en ga ondertussen in gesprek over collectievoorwerpen van de Verhalenwerf.

11.00 – 16.00 uur Proef een proefje in de Ontdekhoek 
11.30 – 12.30 uur Voorlezen in de tent
13.00 – 14.30 uur Speeddaten met een influencer: Hoe word je influencer? Reserveer hier een gratis kaartje
13.30 – 14.30 uur Voorlezen in de tent
14.00 – 16.00 uur 't Hooge Woord: dichters op het bordes 
14.30 – 15.30 uur Workshop Podcast, reserveer hier een gratis kaartje

Lees hier meer over alle activiteiten in de Bibliotheek en Verhalenwerf.


 

Geschiedenis Uitdagend Hoogeveen

Sinds 2009 organiseren Theater De Tamboer, Vereniging Vrienden van De Tamboer, Scala Centrum voor de Kunsten, Het Podium en Bibliotheek Hoogeveen / De Verhalenwerf jaarlijks samen een bruisende opening van het culturele seizoen. Dit wordt ieder jaar mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de gemeente Hoogeveen. U!TdagenD is onderdeel van de Drentse Uitmaand.

U!TdagenD is een bonte mix van straattheater, dans, muziek, cabaret en beeldende kunst. Professionals, semi-professionals en amateurs betreden de podia van de zalen in De Tamboer, maar ook rondom De Tamboer is er van alles te zien, doen en beleven. In de Beeldentuin en rondom het Museumlaantje presenteren Hoogeveense kunstenaars zich op de kunstmarkt. In de loop der jaren is U!TdagenD uitgegroeid tot toegankelijk, gratis festival met jaarlijks enkele duizenden bezoekers. 

Jarenlang vond U!TdagenD op de zaterdagmiddag- en avond plaats. Sinds 2017 koos de organisatie voor een nieuwe koers. U!TdagenD wordt al op vrijdagavond geopend. Zaterdagmiddag treden er als vanouds allerlei artiesten op in en rondom De Tamboer.

Uitdagend 2019

De opening van het culturele seizoen 2019 - 2020 vond plaats op vrijdagavond 6 en zaterdag 7 september 2019. Het seizoen werd op vrijdagavond feestelijk geopend in de Tamboerzaal met een show vol mystery guests; korte previews en muzikale acts door professionals en amateurs in de podiumkunsten, interviews, trailers en andere verrassingen. Onder andere Jeangu Macrooy en Jim de Groot traden op. De zaterdag bestond uit allerlei verschillende optredens: van straattheater tot singer-songwriters, van kindertheater tot cabaret, van kunstmarkt tot koren en nog veel meer! 

Bekijk hier de aftermovie:


Deel via