Team De Tamboer - Pieter-Bas

Team De Tamboer - Pieter-Bas

"Met het hele team zetten we altijd weer iets moois neer voor ons publiek, iedereen draagt daar op zijn eigen manier aan bij"

In onze rubriek Team De Tamboer stellen we iedere maand één van onze collega's voor! Zij vertellen over hun werk bij het theater en delen herinneringen. Directeur Pieter-Bas Rebers vertelt over zijn functie bij het theater en poppodium.

"Sinds 1 oktober 2017 mag ik hier directeur zijn. Ik zeg bewust ‘mag’, want het is echt een voorrecht om directeur te zijn in een theater en poppodium. De cultuursector heeft iets speciaals, een bijzondere aantrekkingskracht. Met het hele team zetten we altijd weer iets moois neer voor ons publiek, iedereen draagt daar op zijn eigen manier aan bij en vormt een schakeltje in de hele keten.

Als directeur ben ik verantwoordelijk voor alles, dus ben ik ook bezig met alles. Mijn functie bestaat daarom uit heel veel verschillende taken en verantwoordelijkheden. Die veelzijdigheid maakt het werk zo leuk, interessant en afwisselend.

Voordat ik in Hoogeveen aan de slag ging, had ik geen ervaring met het werken binnen een poppodium. Na de fusie in 2018 heb ik mezelf dat heel snel eigen moeten maken. Een leuk proces, waar we als team echt de schouders onder hebben gezet. Alle ervaringen waren nieuw voor mij, het was heel leerzaam.

Vaak denken mensen dat ik als directeur verantwoordelijk ben voor de programmering, maar dat is niet zo. Daar hebben we ervaren programmeurs voor in ons team. Het mooie van mijn functie is dat ik mee mag praten met iedereen die een steentje bijdraagt aan deze organisatie. Ook buiten ons team ben ik de vertegenwoordiger en eigenlijk het gezicht van de organisatie.

Wat ik precies doe, is niet in één of twee zinnen te vangen. Feitelijk ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ik moet ervoor zorgen dat de organisatie voort blijft bestaan. Dat betekent enerzijds dat ik me bezighoudt met zaken binnen de twee locaties, het theater en poppodium. Maar anderzijds bevind ik me juist ook veel buiten onze gebouwen. Ik onderhoud contacten met iedereen die iets met cultuur te maken heeft in Hoogeveen.

Langzamerhand wordt mijn netwerk steeds breder. In het begin lag de focus sterk op Hoogeveen, maar inmiddels heb ik ook steeds meer contacten met de provincie Drenthe, Cultuurregio Zwolle en andere partners.

Een gemiddelde werkdag is vaak gevuld met het plegen van telefoontjes, beantwoorden van e-mails en het voeren van gesprekken met zowel medewerkers als externen. Dat kan gaan over activiteiten op korte termijn, maar ook op lange termijn. Op de werkvloer zijn er soms meerdere knopen die moeten worden doorgehakt. We gaan dan in gesprek, maken zorgvuldige afwegingen en komen samen tot een besluit.

Wanneer we voorstellingen hebben, ontvang ik de artiesten vaak wanneer ze aankomen in het theater. Het is altijd goed en leuk om ze persoonlijk te verwelkomen. Vooral terugkerend contact met een artiest die vaker komt vind ik leuk. Zo bouw je echt een band op met zo’n artiest of gezelschap.

Ik krijg veel positieve reacties van spelers en gezelschappen dat ze het zo fijn vinden om bij ons te spelen, dat is natuurlijk erg leuk om te horen. Ze laten ons vaak weten dat ze zich zo welkom voelen en in de watten voelen gelegd achter de schermen.

Als directeur heb ik heel veel voorstellingen bezocht in De Tamboer. De laatste voorstelling van Stef Bos vond ik erg fraai. Ik had hem nog niet eerder live gezien en was erg onder de indruk. Af en toe gebeurt er iets geks. Zo werd ik een keer geconfronteerd met het feit dat de dalmatiër van Wibi Soerjadi de kleedkamer uit was gelopen en zo spontaan het podium over liep tijdens de voorstelling!

Toen ik een show van het gezelschap Flip Fabrique bezocht, ontstond bij mij de liefde voor het genre cirque nouveau. Ik wilde hier graag meer mee doen in Hoogeveen, vandaar dat het nu een vast genre is binnen onze progammering.

We werken in een sector waarin mensen voor hun plezier komen. Ik vind het mooi dat cultuur mensen ook iets extra’s geeft. Iedereen weet dat bewegen goed is voor je lichaam, maar cultuur doet iets met je geest. Dat wordt helaas niet altijd zo gezien, maar ik ben er echt van overtuigd dat cultuur je verder brengt en verrijkt."