Team De Tamboer - Klaas werkt al 35 jaar als technicus bij het theater in Hoogeveen

Team De Tamboer - Klaas

"Van alle seizoenen dat ik hier werk, heb ik de brochure nog bewaard. Ik heb bij ongeveer 5400 professionele voorstellingen gewerkt"

In onze rubriek Team De Tamboer stellen we iedere maand één van onze collega's voor! Zij vertellen over hun werk bij het theater en delen herinneringen. Deze maand lees je over onze technicus Klaas. 

"Van alle seizoenen dat ik hier werk, heb ik de brochure nog bewaard. Ik heb bij ongeveer 5400 professionele voorstellingen gewerkt. Dan heb ik de amateurproducties nog niet eens meegerekend. De eerste voorstelling waarbij ik werkte van Mannen onder ’t mes, een toneelvoorstelling. We hadden destijds wel 300 voorstellingen per jaar en veel meer toneel dan nu.

Een hele mooie voorstelling vond ik Doornroosje van Studio 100 in seizoen 2002-2003. Ze hadden een gigantisch decor in boekvorm, met bladzijden van zes, zeven meter hoog, die konden worden omgeslagen. Het zag er prachtig uit. Het afbreken van het decor duurde wel drie uur, omdat we alle losse stukken uit dat boek moesten halen.

Een andere mooie show die ik me nog goed herinner was Slava’s Snowshow in 2005. Ik moest daarbij constant een trek op en neer halen, waarmee sneeuw de zaal in werd geblazen. Ze hadden drie grote propellors van twee meter groot. We hebben de zaal met bladblazers schoon gemaakt na afloop, want die sneeuw vond je overal weer terug! Tussen alle stoelen, kieren, naden.

We hadden een keer De Jantjes van Nooy’s Volkstheater in de Passagezaal, waarbij ze een decor op een draaischijf hadden. Achterop het toneel moesten we de decorstukken dan verwisselen die op de schijf stonden. Ik was nog bezig met een decorstuk met een krom scharnier en kreeg het niet op tijd voor elkaar. Ik stond op een trappetje op die draaischijf achter het decor, voordat ik het wist begon dat ding te draaien. Ik heb twintig minuten lang vast gezeten op die schijf en durfde me niet te bewegen! Volgens mij heeft het publiek mij niet gezien. Eén van de artiesten moest naar boven en zag mij wel zitten, dus daar heb ik naar gezwaaid haha."

Eerste deel van het interview gemist?