Team De Tamboer - Klaas werkt al 35 jaar als technicus bij het theater in Hoogeveen

Team De Tamboer - Klaas

"Van alle seizoenen dat ik hier werk, heb ik de brochure nog bewaard. Ik heb bij ongeveer 5400 professionele voorstellingen gewerkt"

In onze rubriek Team De Tamboer stellen we iedere maand één van onze collega's voor! Zij vertellen over hun werk bij het theater en delen herinneringen. Deze maand lees je over onze technicus Klaas. 

"Wat het werk zo leuk maakt, is dat het constant afwisselend is. Je ziet iedere dag andere mensen. Ik doe altijd even hard mijn best en wil klantvriendelijk zijn, ongeacht of het om een grote, bekende artiest gaat of een klein, regionaal amateurgezelschap. 

We hebben wel eens een artiest gehad die heel overdreven was. We moesten dan na zijn show het voordoek dichttrekken, waarna hij terug kwam voor applaus. Dat moest dan niet één keer, maar wel zeven of acht keer! Dan staat er iemand klaar die precies aangeeft: nú open! En wij maar trekken aan die touwen van dat zware gordijn.

Hoe anders is het met bijvoorbeeld Herman Finkers. Ik heb eens samen met Geert bij een voorstelling gewerkt, waarin er een groot touw over het toneel lag. Ik moest samen met Geert ieder een uiteinde strak houden. Herman en zijn broer Wilfried speelden daarmee, ze trokken het heen en weer. Op het moment dat zij het touw loslieten, moesten wij het ook op de grond laten vallen. Daarna moest het touw gelijk weggetrokken worden door ons. Maar wat gebeurde er? Het touw viel precies om een boot heen, die bij de volgende act hoorde en naast mij op het podium stond. Daardoor werd de boot over het hele podium getrokken, waarop Herman zei: “Kijk, daar gaat mijn volgende act.” Het publiek lag natuurlijk in een deuk. Wij baalden ontzettend, maar Herman was er totaal niet boos om en kon er wel om lachen. Dat zijn echt mensen die zich nergens druk om maken. Hij had ook zo’n scène waarin hij door de jungle vliegt en door een wit voordoek komt vliegen. Daar ging ook iets mis, maar zowel Herman als Wilfried reageren dan heel droog en laconiek.

Ik heb in de loop der jaren zoveel meegemaakt. Wat ik wel lastig vind om te zien is dat er steeds meer artiesten wegvallen, hoe ouder je wordt. Dat zorgt ook weer voor specifieke herinneringen. Toen Martine Bijl overleed lieten ze in de reportage een scène zien met een poef, die ik destijds in het donker precies naar het goede plekje op het toneel moest rollen. Ook was ik een keer buiten in de winter aan het laden en lossen, toen Jos Brink speciaal naar me toe kwam: trek even een jas aan, want het is koud! Dat zijn mooie herinneringen.

Toen ik hier nog maar net werkte, heb ik zelfs een keer in de jury van de Soundmixshow van Hennie Huisman gezeten. Er was iemand niet op komen dagen, dus ik moest zijn plekje innemen. Ik was nogal overrompeld en heb maar wat gezegd. Volgens mij ging het best goed, maar mijn collega’s lachen natuurlijk in een deuk.

In 1997 was de opening van de grote zaal. Ik heb toen zelf meegespeeld in een regionale productie. Dat was wel een speciaal moment. Ik had een paard mee op het toneel en improviseerde maar wat. Op een gegeven moment moesten ze me van het toneel trekken, want ik bleef maar improviseren haha.

Ze roepen mij nu nog wel eens het toneel op om me te bedanken, maar dat hoeft voor mij niet zo hoor. Ik zit toch het allerliefste gewoon achter de knoppen en achter de schermen, in plaats van in het licht van de spot!"

Eerste deel van het interview gemist?