Team De Tamboer - Femke

Team De Tamboer - Femke

"Mijn baan is beslist niet saai te noemen"

In onze rubriek Team De Tamboer stellen we iedere maand één van onze collega's voor! Zij vertellen over hun werk bij het theater en delen herinneringen. Femke vertelt over haar werkzaamheden voor de afdelingen personeelszaken en gebouwenbeheer."

"Vierentwintig jaar geleden ben ik bij De Tamboer begonnen als toneeltechnicus. Het was net na de opening van de nieuwbouw in 1997 en er was een vacature bij de techniek. Ik heb de MTS gedaan in Doetinchem, omdat ik eigenlijk geen idee had wat ik wilde studeren na de havo.

Op een gegeven moment sprak ik iemand die de MTS had gedaan en stage had gelopen bij de schouwburg in Doetinchem. Dat leek me zo leuk, dat ik daarom de technische opleiding heb gevolgd. En het lukte! Mijn beide stages kon ik in het theater doen bij de techniek. Daarna heb ik nog bijna twee jaar als zzp’-er gewerkt voor bandjes, beurzen en dergelijke. Totdat er dus een vacature in Hoogeveen kwam.

Van tevoren had ik nooit verwacht dat ik hier zoveel jaren later nog steeds zou werken. Maar het voelt niet als een lange tijd. Voor mijn gevoel heb ik meerdere kansen gekregen, toevallig binnen hetzelfde bedrijf. Na de techniek ben ik in 2005 terecht gekomen op de afdeling personeelszaken. Dat doe ik nu nog steeds. Daarnaast ben ik sinds 2010 ook verantwoordelijk voor gebouwenbeheer.

De Tamboer is gewoon een veel te leuk bedrijf! En er is in die 24 jaar zo ontzettend veel gebeurd. Heel veel leuke en natuurlijk af en toe ook minder leuke dingen. Het is beslist een bijzonder bedrijf. Alle ups en downs horen bij de theaterwereld denk ik. Maar het zijn vooral de mensen die hier werken die het zo bijzonder maken.

Bij een groot bedrijf zou ik me denk ik snel gaan vervelen, omdat je vaak een hele duidelijke en afgebakende taak hebt. Bij De Tamboer heb je veel vrijheid in je functie. Je kunt verschillende dingen doen. Er wordt verantwoordelijkheid van je gevraagd, maar je krijgt dus ook veel ruimte. Dat geldt zowel in je werkzaamheden als voor je eigen ontwikkeling.

Doordat ik verantwoordelijk ben voor twee afdelingen, zijn mijn werkdagen ook heel erg afwisselend. Het ene moment ben ik de salarissen aan het voorbereiden, het andere moment moet ik een storing oplossen in de cv-installatie. Mijn baan is beslist niet saai te noemen.

Veel mensen hebben geen idee van wat zich allemaal achter de schermen bevindt in het theater. Dan bedoel ik niet alleen de kleedkamers, maar juist ook alle technische installaties. Zo staan in verschillende ruimtes bijvoorbeeld grote luchtbehandelingskasten. Een systeem dat door het hele gebouw loopt en ervoor zorgt dat er telkens frisse lucht circuleert.

Met warmtepompen en meerdere cv-ketels wordt de temperatuur in de verschillende delen van het theater geregeld. Met het gebouwenbeheersysteem kunnen we ervoor kiezen om bepaalde delen van het gebouw wel te verwarmen en andere juist niet. Om daar zo efficiënt mogelijk mee om te gaan, houd ik de planning van activiteiten altijd goed in de gaten. Je wilt natuurlijk niet dat een vergaderruimte ijskoud is wanneer deze verhuurd is.

Alles bij elkaar zijn er behoorlijk wat installaties die allemaal goed moeten blijven draaien. Niet alleen op het gebied van elektriciteit en energie, maar ook de systemen voor bijvoorbeeld inbraak, brandmelding en ontruiming. Wanneer er storingen zijn, probeer ik deze op te lossen. Ook ben ik het aanspreekpunt voor de monteurs en bedrijven die onderhoud aan de installaties uitvoeren.

Ik houd de prioriteiten en de vaste taken goed in de gaten, maar in het theater komen er altijd dingen tussendoor. Toch zijn het juist die onverwachte zaken die dan weer aanpassingen vereisen, die het werk en de werkomgeving zo leuk en interessant maken. En dat is altijd al zo geweest.

Zo heb ik wel eens een kat het toneel zien oversteken tijdens een voorstelling. Ik zat als lichttechnicus achter de knoppen en zag de kat ineens op de achtergrond voorbij lopen. Het publiek leek er weinig van te merken gelukkig, maar dat zijn momenten waarop je even verbaasd opkijkt: zie ik dat nou goed?

Bij een voorstelling van Rob de Nijs in de grote zaal was het voordoek eens om de speakers heen gevouwen. Ik moest erachter kruipen om het doek voorzichtig weg te halen. Ik dacht dat ik onzichtbaar was. Maar ineens stond Rob daar vlak naast me, te lachen. Niks onzichtbaar dus! En hij zong ook nog gewoon door, haha.

De combinatie van personeelszaken en gebouwenbeheer vind ik heel leuk. Doordat je er al lang werkt, ken je je collega’s en het gebouw goed. Er verandert steeds veel in wet en regelgeving van arbeidsrecht, dus daar hoef ik me niet te vervelen. Vanwege mijn technische achtergrond, haal ik veel plezier uit het werken met de technische installaties. Als ik dat niet naast mijn andere werkzaamheden zou hebben, zou ik dat zeker missen. Ik kijk echt terug op een hele leuke tijd in de techniek en met de technici.

Eén van de raarste dingen die ik heb meegemaakt was de voorstelling van André Manuel. Hij was hier toen nog niet zo bekend. Van tevoren zei André al: “laat de zaaldeuren maar los, dan kunnen mensen weglopen als ze dat willen.” Dat gebeurde blijkbaar wel vaker. Wat bleek nou? De voorstelling stond in alle brochures omschreven als ‘mooi decor, mooie teksten en mooie liedjes’, maar de voorstelling bleek best wel grof te zijn. De slotzin van de tekst over zijn voorstelling was zoiets als ‘kortom, een kut-voorstelling!’, maar die zin was nou juist weggelaten uit de brochures. Een gevalletje van andere verwachtingen dus. En ja hoor, zeker de helft van het publiek verliet de zaal tijdens de voorstelling. We hebben gelukkig nog lang gezellig zitten napraten met André en zijn technicus.

Het leuke aan werken in een theater is dat je voorstellingen kan zien die je normaal gesproken waarschijnlijk niet zo snel zou bezoeken. Zo heb ik eens de opera Die Fledermaus bezocht. Ik had nog nooit als bezoeker een opera bezocht en zag toen pas goed hoe de decordoeken van die buitenlandse gezelschappen er vanuit de zaal uitzien. Prachtige decors! Dat zag er tijdens de opbouw en vanuit de coulissen echt wel anders uit.

Ook de show van Flip Fabrique was totaal verrassend en vernieuwend voor mij. Acrobatiek op heel hoog niveau. Een heel andere voorstelling dan we hier normaal gesproken hebben staan. Hoe mooi is het om zo verrast te kunnen worden door een show. En op die plek mag ik werken!"