Team De Tamboer - Anita
"Voor alle blije gezichtjes in een uitverkochte zaal doe je het uiteindelijk allemaal"
In onze nieuwe rubriek Team De Tamboer stellen we iedere maand één van onze collega's voor! Zij vertellen over hun werk bij het theater en delen herinneringen. Vandaag: Anita van de afdeling Kindertheater.
"Het is meer dan alleen een voorstelling bezoeken, bij De Tamboer proberen we altijd nog iets extra’s aan te bieden"
"Ik ben Anita Morante, ik ben programmeur Kindertheater bij De Tamboer. Ik werk hier al 15 jaar, wat lang alweer hè? Ik ben niet als programmeur binnen gekomen, maar begonnen op de afdeling klantenservice. Ik werd hier gelijk in het diepe gegooid, want op de dag dat ik binnenkwam hadden we een uitvoering van the Eva Cassidy Story. Dit was een grote Engelse productie, die helemaal uitverkocht was. Het was direct een enorme bruisende, drukke dag. Uiteindelijk heb ik 7 jaar bij de klantenservice gewerkt, waarna ik naar de afdeling Kindertheater ging.
Als programmeur Kindertheater organiseer en programeer ik alle activiteiten voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Vanuit de theaterproducenten en impresariaten ontvangen wij een aanbod van voorstellingen. Ik maak een keuze en bepaal welke voorstellingen we in ons programma opnemen. Daarbij zorg ik ervoor dat we voor iedere leeftijdsgroep een aantal activiteiten hebben. Zelfs voor de allerjongste theaterbezoekertjes vanaf 1 jaar organiseren we workshops, zoals Muziek op Schoot. Voor kinderen van 4, 5 of 6 jaar programmeer je weer hele andere voorstellingen dan voor kinderen van 11 of 12 jaar. Voor jongeren vanaf 12 jaar en ouder hebben we de afgelopen jaren diverse evenementen georganiseerd, zoals Teenage Party’s.
Net als bij mijn collega’s, zien mijn werkdagen er nooit hetzelfde uit. Afhankelijk van de periode in het jaar, houd ik me met verschillende projecten bezig. Zo ben ik nu vooral druk met het bekijken van het voorstellingsaanbod voor theaterseizoen 2021-2022. Normaal gesproken bezoek ik dan presentatiedagen in de Randstad, waar theaterproducenten alvast een stukje van de voorstelling laten zien waar zij aan werken. Nu gebeurt dat vanwege corona allemaal online. Ik bekijk momenteel dus veel voorstellingen via livestreams.
Helaas komt een voorstelling dan qua beleving niet altijd helemaal hetzelfde over, maar het voordeel is dat mijn kinderen mee kunnen kijken. Ik heb kinderen in verschillende leeftijdsgroepen, want ze zijn 5, 10 en 12 jaar. Wanneer ze meekijken merk ik direct hoe zij reageren op de voorstelling. Soms worden ze heel enthousiast en doen ze actief mee met de voorstelling. Dat is leuk om te zien, want de blik van een kind is toch heel anders dan je eigen ervaring.
Ik zit in verschillende werkgroepen, waarmee we naast de reguliere kindertheaterprogrammering nog extra projecten opzetten, zoals openingsfestival U!TdagenD, de Jeugdtheaterdag, het Sinthuis, het Hartje Winter Festival en het Theaterweekend. Ook ben ik bij de meeste kindervoorstellingen en projecten zelf aanwezig als gastvrouw. Dat maakt de functie erg afwisselend. Ik geniet echt van het werken bij voorstellingen, de interactie met het publiek en de artiesten. Je hebt soms hele gezellige gesprekken met artiesten en gasten. Juist die sfeer maakt de baan zo speciaal en geeft me energie. Uiteindelijk doe je het allemaal voor die bijzondere ervaring van een voorstelling. Dat is iets wat ik in deze coronatijd wel heel erg mis.
Bij iedere voorstelling probeer ik te bedenken hoe we de ervaring van de bezoeker kunnen uitbreiden. Het is meer dan alleen een voorstelling bezoeken, bij De Tamboer proberen we altijd nog iets extra’s aan te bieden. Zo organiseer ik vaak workshops rondom een voorstelling en is er vaak een Kids Afterparty waarbij kinderen kunnen kleuren, spelletjes spelen en even lekker losgaan op een springkussen. Met deze extra toevoegingen maak je de beleving nog net iets uitgebreider.
Ook hebben we ieder jaar een aantal Kidspresidenten, die het hele jaar betrokken zijn bij ons kinderprogramma. Als Kidspresident bezoeken de kinderen voorstellingen, schrijven ze recensies, helpen ze bij de kaartcontrole en krijgen ze samen met hun klas een rondleiding door het theater. Echt een uniek kijkje achter de schermen dus.
Ik ga zoveel mogelijk op zoek naar samenwerkingen met andere organisaties in Hoogeveen. Zo werken we veel samen met de Bibliotheek en Scala Centrum voor de Kunsten, maar hebben we ook een goed contact met de dansgroepen van Hoogeveen. Een ander voorbeeld is de samenwerking met Jong Hoogeveen, waardoor we recent een livestreamvoorstelling gratis konden aanbieden aan Hoogeveense kinderen. We zijn aan het onderzoeken hoe we dat de komende tijd meer invulling kunnen geven. Misschien een combinatie van livestreaming en de voorstelling op locatie, of activiteiten organiseren in de tuin. We hebben genoeg ideeën!
Een leuk project dat er nu weer aankomt zijn de schoolmusicals. Vanwege het coronavirus hebben we vorig jaar ons podium aangeboden aan groepen acht, die hun eindmusical niet konden uitvoeren op school. In De Tamboer kunnen de achtstegroepers dit alsnog doen. Wij verzorgen een livestream waarmee ze toch nog op een leuke wijze afscheid kunnen nemen van hun basisschool. Dit was een enorm succes afgelopen jaar. We hebben de eerste aanmeldingen van scholen voor juni en juli al binnen, maar er is nog ruimte in onze agenda…
Natuurlijk bezoek je zelf veel voorstellingen als je in het theater werkt. Naturally 7 en DI-RECT hebben veel indruk op mij gemaakt, zij waren echt ontzettend goed. Wat een sterke shows! Daarnaast ben ik zelf erg trots op de landelijke theaterpremières van Assepoester en Roodkapje, die we de afgelopen jaren naar De Tamboer hebben gehaald.
Samen met de producent Langhout Theaterproducties hebben we er beide keren een groot feest van gemaakt, compleet met feestelijke hapjes, kinderchampagne, prachtige jurken en pakken en zelfs een grote koets! Ik heb enorm genoten van alle blije gezichtjes in de uitverkochte zalen, dat is toch waarvoor je het uiteindelijk allemaal doet."