Nieuwjaarsconcert Phion

Dvořák & Kodály

Henrik Schaefer dirigent m.m.v. Slobodan Trkulja & Balkanopolis

Kodály - Dansen uit Galanta
Liszt - Hongaarse Rapsodie no.2 in d kl.t.
Slobodan Trkulja & Balkanopolis met Phion (ntb)
Dvorák - Slavische Dans opus 72, nr.1, 2 en 7
Slobodan Trkulja & Balkanopolis met Phion (ntb)

In de blokjes ‘ntb’ zit in ieder geval: Konstantin, Nebo, Black Eyes, 11 for my father, Goro Moja (goro moya), Pitagorino oro, Tzarigrad (alle gecomponeerd door Slobodan Trkulja)

Nieuwjaar in Oost-Europa
Phion viert dit seizoen Nieuwjaar in Oost-Europa, met een veelheid aan melodieën en composities die reiken van de Oostzee tot diep in de Balkan. Feestelijke muziek waarop je zingend en dansend het nieuwe jaar in gaat. Muziek, soms klassiek, soms uit het hart van het volk, soms een fascinerende kruisbestuiving tussen volksmuziek en klassieke muziek. Zo liet Dvořák zich in zijn Slavische dansen inspireren door Boheemse furianten, polka’s en dumka’s. Liszt is puur Hongaars in zijn beroemde Tweede Rapsodie, en de dansen die Kodály uit zijn geboortestad Galanta haalde zijn een schitterende mengeling van Tsjechische en Hongaarse volksmelodieën.

Slobodan Trkulja & Balkanopolis
Speciaal voor deze concerten heeft Phion het muzikale genie Slobodan Trkulja uitgenodigd. Hij brengt met zijn band Balkanopolis een stukje Balkan naar de concertzalen. De charismatische multi-instrumentalist, zanger en componist weet met zijn indrukwekkende stem het publiek steeds weer te ontroeren en op te zwepen. Hij creëerde zijn eigen bijzondere sound door traditionele Servische muziek, authentieke instrumenten, melodieën en ritmes te laten versmelten met nieuwe arrangementen en moderne instrumenten en speelstijlen.

Maestro Schaefer
Deze bijzondere concerten staan onder leiding van dirigent Henrik Schaefer. In de rol van juryvoorzitter van ‘Maestro’ heeft hij met veel plezier bekende Nederlanders begeleid en beoordeeld op hun eerste optreden op de bok. Met hetzelfde plezier staat hij nu zelf voor het orkest in dit vrolijke Oost-Europese concert, zeker met zijn vakkundigheid en jarenlange ervaring. Lange tijd was hij chef van de opera in Göteborg, sinds kort directeur van de Folkopera Stockholm en in Nederland een bekend gezicht bij Holland Symfonia. Phion wenst je een goed begin van het nieuwe jaar!

Bekijk hier het programmaboekje van het nieuwjaarsconcert.