Gelukzoekers op Sumatra
Stefan Rokebrand, Tara Hetheria, Willem Voogd e.a
Foto's: Piek en Annemieke van der Togt
Van de makers van De Tolk van Java en Lichter dan ik
Een nieuwe voorstelling over de onderbelichte zijde van de Nederlandse koloniale bezetting in Indonesië. Na het succes van deze voorstellingen, duiken Stefan Rokebrand, Tara hetheria, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd in de romans van Madelon Székely-Lulofs.
Schrijfster Madelon was haar tijd ver vooruit met de scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932). Ze dook in het vaak geromantiseerde verleden, een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom. Zelfs vandaag de dag laat dit nog steeds sporen na.
In Europa viert de roaring twenties hoogtij, als een jong echtpaar haar geluk beproeft op een plantage in Sumatra. Ook Roeki en Karminah komen gelokt door valse beloftes werken. Al snel blijken ze als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking.
De rubberprijzen stijgen torenhoog, de bewoners feesten er flink op los. Als de prijzen instorten, volgt het onherroepelijke verval op de plantage. Het oerwoud wordt vernietigd en iedereen blijkt bedrogen uit te komen.
Vrij naar de romans van Madelon Székely Lulofs.
Stroboscopische effecten
Let op: in deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscopische effecten.
Inleiding
Voor deze voorstelling aan kun je een inleiding bijwonen. Tijdens de inleiding hoor je meer over de achtergrond en bijzonderheden van de voorstelling. Dit unieke inkijkje is een echte aanrader. Toegang is € 4,00 inclusief en kopje koffie of thee.
Er is beperkt plaats, dus reserveer bij aankoop van je theatertickets gelijk een plek voor deze inleiding. Of bestel je kaartje voor de inleiding hier.