Boer Koekoek 2022
Boer Koekoek - 2023 in De Tamboer
Boer Koekoek - 2023 in De Tamboer
Boer Koekoek - 2023 in De Tamboer

Boer Koekoek

Van 12 juli t/m 27 augustus 2023

wo 12 juli 2023 20:00 uur
Bestel
  • Vanaf € 65,00inclusief

Theaterspektakel in Hollandscheveld

Deze unieke locatietheatervoorstelling vindt plaats in de zomer van 2023 in Hollandscheveld. Precies 60 jaar na het boerenverzet. Hiervoor heeft De Tamboer theatermaker Tom de Ket, bekend van de succesvolle producties Het Pauperparadijs en Mammoet, gevraagd om de productie op zich te nemen.

De voorstelling trekt een parallel tussen de huidige boerenprotesten en de boerenopstand van 1963, voedingsbodem voor de opkomst van politicus Boer Koekoek (1912-1987), de eerste populist van Nederland.

Boer Koekoek

De geboren Hollandschevelder Boer Koekoek vertolkte de onder boeren heersende onvrede over de sterke toename van overheidsbemoeienis. Terwijl vanuit Den Haag schaalvergroting met kracht werd gepropageerd, ging de ene na de andere boer op het platteland failliet. De boeren waren het niet eens met de overheidsmaatregelen, rampschadewet, eierprijzen, melkprijzen en de verplichte TBC-keuring.

Er waren meerdere Protesten vanuit de Vrije Boeren. In 1963 vond de grootste protestactie plaats, onder aanvoering van boer Hendrik Koekoek. Drie keuterboeren waren al jarenlang verwikkeld in een strijd vanwege een opgelegde heffing voor het Landbouwschap. Het Landbouwschap ging de strijd aan en legde beslag op de boerderijen en het land. Drie boerengezinnen werden met huisraad, kippen en koeien op straat gezet. Honderden mensen raakten slaags met de pas opgerichte karabijnbrigade, die de demonstranten met traangas en knuppel te lijf ging. Hoewel de boeren hun nederlaag moesten erkennen, kwam boer Koekoek als morele overwinnaar uit de bus. Zijn Boerenpartij won in mei van dat jaar 3 zetels in de Tweede Kamer.