René van Meurs -  2636 - Reprise - Fotograaf Anne van Zantwijk - 2023 in De Tamboer

Nominaties cabaretprijzen 2023 bekend

5 juli 2023

De VSCD Cabaretjury heeft de nominaties voor de Cabaretprijzen - de Poelifinario’s en Neerlands Hoop - over het seizoen 2022-2023 bekendgemaakt. Op maandag 9 oktober worden de Cabaretprijzen uitgereikt. Een aantal genomineerden staan vanaf september 2023 ook in De Tamboer.

Genomineerd voor de Poelifinario én te zien in De Tamboer zijn René van Meurs, Kasper van der Laan en Merijn Scholten. Genomineerd voor Neerlands Hoop én te zien tijdens het cabaretweekend in De Tamboer is Kim Schuddeboom.

Cabaretprijzen

De Poelifinario’s worden door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) uitgereikt aan de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het afgelopen theaterseizoen. De Neerlands Hoop wordt toegekend aan de meest veelbelovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief.

Genomineerd én te zien in De Tamboer

René van Meurs met 2636 – za 7 oktober 2023 (reprise)

Uit het juryrapport: “Zijn voorstelling start met een hoog tempo aan originele grappen. Bijna onopgemerkt schuift die voorstelling door naar een ontroerend en ontwapenend portret over zijn vader en zijn eigen vaderschap. Charmant en liefdevol is het verhaal over de survivaltrip met zijn vader, daarmee het grote kantelpunt in zijn leven markerend. Zijn programma is nergens zwaar of pathetisch. Van Meurs is vader. Niet alleen van een zoon, maar ook van een volwassen cabaretvorm en makerschap dat uiterst in balans is.”

Kasper van der Laan met Warm – do 25 januari 2024 (uitverkocht)

Uit het juryrapport: “Kasper van der Laan is een meester in het bespelen van de zaal. Of het nu om een cursus zwaaien of boerderijdieren nadoen gaat, als publiek ga je voor de bijl. De wereld ziet er na ‘Warm’ wat lichter, geestiger en ook een tikje vreemder uit. Als ware het een collectief ritueel, open en toegankelijk, trekt Van der Laan je binnen zijn ‘inner circle’. Hierdoor gaan zijn anekdotes erin als warme broodjes en biedt ‘Warm’ het publiek uitbundig plezier en allesomvattende troost.”

Merijn Scholten met Team Solo – vr 3 november 2023 (laatste kaarten beschikbaar)

Uit het juryrapport: “Eindelijk: het -vanwege Instagramsucces- langverwachte soloprogramma van Merijn Scholten was daar. Hilarisch, muzikaal en energiek vliegen de karakters de toeschouwer om de oren. Maar ‘Team Solo’ is veel meer dan een slim sketchprogramma. Hij maakt op geraffineerde wijze het onvermogen van de mens voelbaar, hoe zich te verhouden tot zijn eigen gecreëerde technologie en ontwikkeling. De reflectie van Scholten op de wereld van nu kent ook een ongelofelijk hoge grapdichtheid. En dat maakt ‘Team Solo’ onweerstaanbaar voor een zeer groot publiek.”

Kim Schuddeboom met Ongeschreven – ma 1 april 2024

Uit het juryrapport: “Kim Schuddeboom is een ongekend frisse wind in de stand-up en nu ook in het cabaret. Lastige thema’s komisch behandelen lijkt haar specialiteit; opgroeien met een slimme maar fysiek beperkte broer gaf haar een uniek inkijkje in de respectvollere humor rondom handicaps. Vanuit de discipline stand-up comedy een boeiende, avondvullende theatershow produceren is geen vanzelfsprekendheid. Kim Schuddeboom doet niet alleen dit, maar weet ook van haar vele publieksinteracties méér dan een trucje voor de makkelijke lach te maken. Ze laat ze zien dat ze naast in de comedyclub ook (juist!) in het theater thuishoort.”