Het gebouw van Theater De Tamboer, gefotografeerd van buiten in de avond.

De Tamboer vertelt het verhaal van boer Koekoek

60 jaar boerenverzet in unieke locatietheatervoorstelling

14 september 2021

Theater De Tamboer brengt het verhaal van de boerenopstand in Hollandscheveld onder leiding van Boer Koekoek op de planken. De unieke locatietheatervoorstelling moet in de zomer van 2023 in Hollandscheveld gaan plaatsvinden, precies 60 jaar na het boerenverzet. De Tamboer heeft theatermaker Tom de Ket, bekend van de succesvolle producties Het Pauperparadijs en Mammoet, gevraagd om de productie op zich te nemen. Er wordt nu nog gezocht naar een geschikte locatie in of rondom Hollandscheveld voor het theaterstuk.

Boer Koekoek

De geboren Hollandschevelder Boer Koekoek vertolkte de onder boeren heersende onvrede over de sterke toename van overheidsbemoeienis. Terwijl vanuit Den Haag schaalvergroting met kracht werd gepropageerd, ging de ene na de andere boer op het platteland failliet. De boeren waren het niet eens met de overheidsmaatregelen, rampschadewet, eierprijzen, melkprijzen en de verplichte TBC-keuring.

Er waren meerdere Protesten vanuit de Vrije Boeren. In 1963 vond de grootste protestactie plaats, onder aanvoering van boer Hendrik Koekoek. Drie keuterboeren waren al jarenlang verwikkeld in een strijd vanwege een opgelegde heffing voor het Landbouwschap. Het Landbouwschap ging de strijd aan en legde beslag op de boerderijen en het land. Drie boerengezinnen werden met huisraad, kippen en koeien op straat gezet. Honderden mensen raakten slaags met de pas opgerichte karabijnbrigade, die de demonstranten met traangas en knuppel te lijf ging. Hoewel de boeren hun nederlaag moesten erkennen, kwam boer Koekoek als morele overwinnaar uit de bus. Zijn Boerenpartij won in mei van dat jaar 3 zetels in de Tweede Kamer.

Actueel thema

Directeur Pieter-Bas Rebers kwam met het idee voor het locatietheater. “Het verhaal van de Boerenopstand en boer Koekoek heeft me altijd gefascineerd, maar blijkt ook nu weer actueel te zijn. Nog niet zo lang geleden zagen we boeren massaal in opstand komen tegen politiek beleid, zien we het succes van een boerenpartij in de Kamer en de opkomst van kleine, populistische politieke partijen. Het is bijzonder om te zien hoe de geschiedenis zich in sommige aspecten lijkt te herhalen.”

Rebers is blij dat Tom de Ket aangehaakt is bij het project. “Tom heeft natuurlijk al ontzettend grote, geslaagde theaterproducties op bijzondere locaties op zijn naam staan. Daarom is het zo fantastisch dat hij de productie voor deze voorstelling op zich wil nemen. We zijn nog op zoek naar een geschikte locatie in of rondom Hollandscheveld. Een voorstelling met zo’n onderwerp hoort natuurlijk ook op de juiste plek plaats te vinden. Wie graag wil meehelpen aan het theaterstuk of een goede locatie wil aanbieden, kan zich melden bij De Tamboer.”