De Tamboer

Expositie Amuse

18 december 2018

Onder de titel Amuse exposeren Herman van de Poll en Betty Simonides in de galerie van de Tamboer. De expositie laat een selectie zien van van hun werk. Er zijn overlappingen in werkwijze waarvan een methode dan wel afspraak een belangrijk onderdeel zijn van hun individuele concepten. 

Geometrische chaos

"De taal van mijn werk is gebaseerd op de mathematische vormen uit de chaostheorie. Ik heb me verdiept in de chaostheorie en de fractal geometrie. De ideeën van de chaostheorie en fractal geometrie leiden tot de ontwikkeling van de composities in mijn werk. Het gaat om de onderlinge verhoudingen tussen de vierkanten. Ik laat de methode de compositie bepalen. Voorbeelden van deze methodes zijn: sudoku, binairo, trinairo kruiswoordpuzzel enzovoorts. Dit proces, om tot een compositie te komen waarbij ik weinig invloed heb op het resultaat, vind ik steeds weer spannend. Door het 'monnikenwerk' en de intense concentratie raak ik in een trance. Het is een bijzondere ervaring. Het meest boeiende vind ik de 'ontmanteling' van het verwijderen van de tape. Totdat moment is het beeld gedeeltelijk verborgen en blijft het een verrassing hoe het geheel er uit zal zien", aldus Herman van de Poll. 

Meer informatie via: www.atelierhermanvandepoll.nl

Materialiteit van verf 

Simonides is gefascineerd door schilderkunst. Ze bestudeert in haar werk de materialiteit van verf en de relatie van verf tot de drager. De relatie ruimtelijkheid en de schilderkunstige ervaring zijn hier een essentieel onderdeel van. Het werk wordt gemaakt op basis van een concept waarin het platte vlak een uitgangspunt vormt. De verf wordt middels 'afspraken' op verschillende manieren op het vlak aangebracht of hiermee geassocieerd. In een ritme van kleur, zwart, wit en materiaal vormen deze het palet waarbinnen gewerkt wordt.

Meer informatie via: www.bettysimonides.com

De expositie is tot midden februari te zien in de expositieruimte van Theater De Tamboer.