De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

De Tamboer

Expositie Joodse Streekgenoten

6 februari 2019

Van 17 februari tot 4 maart is de expositie Joodse Streekgenoten te bewonderen in De Tamboer. Deze expositie is onderdeel van de voorstelling Streekgenoten: Joden in de Veenkoloniën, een muzikale expositie op zondag 24 februari. De expositie is gratis te bezichtigen en geopend tijdens kantoortijden (maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur) en tijdens voorstellingen.

De Joodse familie Stoppelman

De familie Stoppelman, Benjamin Slager en Leentje Stern, dochter van het Hoogeveens echtpaar Stern-Frankforter, komen in deze expositie niet alleen tot leven in teksten en foto’s, maar ook via koptelefoons waarmee authentieke opnames te beluisteren zijn. Deze expositie, samengesteld door Beno Hofman, maakt deel uit van een bijzondere project en geeft een fascinerend beeld van het vooroorlogse Joodse muzikale leven in de Drentse en Groningse Veenkoloniën en de muziek in Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bijzondere muzikale voorstelling

Het Orkest van de Veenkoloniën, Bert Hadders, Klezmerband en vele anderen presenteren op zondag 24 februari onder leiding van Lubertus Leutscher een bijzondere, muzikale voorstelling rondom de Joodse familie Stoppelman. Historicus Beno Hofman vertelt over de bekende familie, die als muziekgezelschap in de jaren ’20 in de Drentse en Groningse Veenkoloniën op bruiloften en partijen speelde.

U krijgt daarmee inzicht in de rijke, bijzondere cultuur van de Veenkoloniën. Het verhaal wordt omlijst met beeldende liedjes van Bert Hadders, opzwepende klezmermuziek van Tim Nobel en prachtige, klassieke werken door het 80-koppige orkest van de Veenkoloniën. Het orkest bestaat onder meer uit oud NNO-musici. Een bijzondere compositie in deze reeks voorstellingen is Machmes Wos van Louis Andriessen (wereldpremière van een nieuwe bewerking). Louis Andriessen componeerde Machmes Wos in 1996 voor de speelfilm For My Baby van Rudolf van den Berg. In 2019 bewerkte Bob Zimmerman het lied voor zowel groot orkest als voor een kleine bezetting. Bestel hier uw kaarten.

Bekijk hieronder de trailer