De Tamboer

10 jaar Irish Festival - De Afterparty

4 september 2017

Het Irish Festival viert in het 50-jarig jubileumjaar van De Tamboer zelf ook een jubileum: de tiende editie! In 2008 organiseerde programmeur Rudie Reinders de eerste editie, sinds 2015 heeft Baukje Joosse het stokje als hoofd festivals overgenomen. In deze rubriek halen we herinneringen op aan tien jaar Irish Festival.

Wie aan programmeur Rudie Reinders vraagt eens wat leuke herinneringen te delen aan het Irish Festival, kan er wel even voor gaan zitten. Verhalen genoeg! Met de eerste editie van het festival werd direct een traditie geboren die tot op heden voortduurt: de afterparty.

“De eerste editie was om 1 uur afgelopen,” vertelt Rudie. “Ik dacht: mooi, dan ben ik om half 2 wel thuis.” Rudie loopt zijn ronde door het gebouw en maakt zich klaar om naar huis te gaan, wanneer hij muziek hoort bij de kleedkamers. Het geluid komt van boven, uit de artiestenfoyer. Wat blijkt? De Ierse muzikanten van de diverse bands zijn na afloop van het festival nog even een spontane jamsessie gestart in de artiestenfoyer! De ene improvisatie volgt op de andere, er wordt samen gezongen en gespeeld. Rudie weet de muziek 3x stil te leggen om de lange dag af te sluiten, maar de Ieren beginnen telkens weer opnieuw. “Ze weten gewoon van geen ophouden,” lacht Rudie. “Dit is de kers op de taart van hun bezoek aan Nederland, je ziet ze enorm genieten.” Wanneer Rudie uiteindelijk als laatste het gebouw verlaat, tikt de klok 05.00 uur aan…