Boer Koekoek 2022
Boer Koekoek 2022

Boer Koekoek

Theaterspektakel in Hollandscheveld

Theater De Tamboer en Stichting Het Pauperparadijs brengen het theaterspektakel: Boer Koekoek!

Virtuoos theater, humor en live bluesrockmuziek.

Samen brengen we het verhaal van de boerenopstand in Hollandscheveld onder leiding van Boer Koekoek op de planken. Deze unieke locatietheatervoorstelling vindt plaats in de zomer van 2023 in Hollandscheveld.  Precies 60 jaar na het boerenverzet. Hiervoor heeft De Tamboer theatermaker Tom de Ket, bekend van de succesvolle producties Het Pauperparadijs en Mammoet, gevraagd om de productie op zich te nemen. 

De voorstelling trekt een parallel tussen de huidige boerenprotesten en de boerenopstand van 1963, voedingsbodem voor de opkomst van politicus Boer Koekoek (1912-1987), de eerste populist van Nederland.

Première: 15 juli 2023

Speelperiode: 13 juli tot en met 27 augustus 2023

Locatie: Fieten Olie Hollandscheveld

Start kaartverkoop: maandag 6 maart 2023 via de Nationale Theaterkassa

Op de hoogte blijven van deze Boer Koekoek productie en als eerste kaarten kopen?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Boer Koekoek

De geboren Hollandschevelder Boer Koekoek vertolkte de onder boeren heersende onvrede over de sterke toename van overheidsbemoeienis. Terwijl vanuit Den Haag schaalvergroting met kracht werd gepropageerd, ging de ene na de andere boer op het platteland failliet. De boeren waren het niet eens met de overheidsmaatregelen, rampschadewet, eierprijzen, melkprijzen en de verplichte TBC-keuring.

Er waren meerdere Protesten vanuit de Vrije Boeren. In 1963 vond de grootste protestactie plaats, onder aanvoering van boer Hendrik Koekoek. Drie keuterboeren waren al jarenlang verwikkeld in een strijd vanwege een opgelegde heffing voor het Landbouwschap. Het Landbouwschap ging de strijd aan en legde beslag op de boerderijen en het land. Drie boerengezinnen werden met huisraad, kippen en koeien op straat gezet. Honderden mensen raakten slaags met de pas opgerichte karabijnbrigade, die de demonstranten met traangas en knuppel te lijf ging. Hoewel de boeren hun nederlaag moesten erkennen, kwam boer Koekoek als morele overwinnaar uit de bus. Zijn Boerenpartij won in mei van dat jaar 3 zetels in de Tweede Kamer.

Actueel thema

Directeur Pieter-Bas Rebers kwam met het idee voor het locatietheater. “Het verhaal van de Boerenopstand en boer Koekoek heeft me altijd gefascineerd, maar blijkt ook nu weer actueel te zijn. Nog niet zo lang geleden zagen we boeren massaal in opstand komen tegen politiek beleid, zien we het succes van een boerenpartij in de Kamer en de opkomst van kleine, populistische politieke partijen. Het is bijzonder om te zien hoe de geschiedenis zich in sommige aspecten lijkt te herhalen.”

Rebers is blij dat Tom de Ket aangehaakt is bij het project. “Tom heeft natuurlijk al ontzettend grote, geslaagde theaterproducties op bijzondere locaties op zijn naam staan. Daarom is het zo fantastisch dat hij de productie voor deze voorstelling op zich wil nemen. We hebben een fantastische speellocatie gevonden: Fieten Olie in Hollandscheveld." 

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de klantenservice bereiken?