Trompettist in Auschwitz 2022
Trompettist in Auschwitz 2022
Trompettist in Auschwitz 2022
Trompettist in Auschwitz 2022
Trompettist in Auschwitz 2022

Trompettist in Auschwitz

Herinneringen van Lex van Weren

Foto's: Annemiek van der Togt

In 1920 wordt Lex van Weren geboren in Amsterdam. Hij leert zichzelf trompet spelen.

Tot 29 september 1943 wist Lex van Weren uit handen van de nazi’s te blijven. Dan wordt hij overgebracht naar kamp Westerbork. Mét zijn trompet. In Westerbork slaagt hij erin om aangenomen te worden in het kamporkest. Maar Musiker of niet: op 16 november 1943 behoort hij tot de 995 mensen die vanuit Westerbork in een goederentrein naar Auschwitz afgevoerd worden.

In vernietigingskamp Auschwitz redt de trompet zijn leven. Als lid van het kamporkest weet Lex als enige van het gezin de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven.

Na jaren van zwijgen haalt schrijver Dick Walda Lex in 1980 over om zijn verhaal te vertellen. Het schokkende, emotionele relaas van gevangene 16848 vormt het hart van deze bijzondere, intieme theaterproductie.

Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon spelen het bijzondere, aangrijpende verhaal van de trompettist in Auschwitz.

Lezing Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Voorafgaand aan de voorstelling vindt er een lezing plaats van Guido Abuys. Dhr. Abuys werkt als curator bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij vertelt over de geschiedenis van doorgangskamp Westerbork en over de vele Joden, Sinti en Roma die net als Lex van Weren gedeporteerd werden naar kampen in Oost- en Midden-Europa. De lezing is gratis bij te wonen en start om 13.30 uur. Je kunt hier een plekje reserveren. Wil je een kaartje voor de voorstelling en de lezing bijwonen? Dat kan natuurlijk ook. Gebruik dan de bestelbutton, of klik hier.

Meer weten? Check trompettist.eu

Veelgestelde vragen

Heb ik een toegangstest of vaccinatie nodig voor bezoek?

Welke coronamaatregelen gelden er in De Tamboer?

Hoe kan ik de klantenservice bereiken?

Jouw bezoek aan De Tamboer

Trouw

21 maart 2022

Meeslepend stuk over lefgozer die trompetspelend Auschwitz overleefde is ‘theater zoals het bedoeld is’