Hoogeveense vrouwengeschiedenis

Lezing door Marga Zwiggelaar

di 16 oktober 2018 19:30 Bibliotheek

Als vrouwen echter iets ernstigs wenschen weten zij haar doel toch wel te bereiken

- Aletta Jacobs -

Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw ontstaat de belangstelling voor vrouwengeschiedenis. Door de eeuwen heen is de geschiedschrijving vooral gedomineerd door mannengeschiedenis. De geschiedenisboeken gingen vooral over oorlogen, macht en politiek en ja, dat was eeuwenlang vooral een mannenzaak.
Pas bij de opkomst van de sociale geschiedenis in de tweede helft van de twintigste eeuw kwam er ook aandacht voor de rol van vrouwen. Historici kregen steeds meer belangstelling voor het leven van alledag en de positie van verschillende groepen door de eeuwen heen. In deze geschiedschrijving kreeg de vrouw voor het eerst een volwaardige rol.

Aletta Jacobs

De bekendste vrouw die ooit binnen de gemeentegrenzen van Hoogeveen heeft gewoond, is ongetwijfeld Aletta Jacobs. Als eerste vrouw in Nederland die een universitaire opleiding afrondde, maakte zij geschiedenis.  Aletta Jacobs zal zeker voorbij komen in deze lezing over de vrouwengeschiedenis in Hoogeveen.

Een bonte stoet van vrouwen

Maar over die vrouwengeschiedenis is meer te vertellen dan alleen Aletta Jacobs. Cultuurhistorica Marga Zwiggelaar verdiept zich al jaren in de vrouwengeschiedenis van Hoogeveen. Zij heeft het vrouwenverhaal van Hoogeveen voor deze lezing op een rijtje gezet. Een bonte stoet van vrouwen zal voorbij trekken zoals vrouwen in zaken, arbeidsvrouwen, vrouwen aan lager wal, vroedvrouwen, weldoensters, onderwijzeressen en idealistes. 

In de lezing zal verder kort worden aangestipt hoe de informatie over vrouwen uit archiefmateriaal naar boven kan worden gehaald.

Let op, deze lezing vindt plaats in de Bibliotheek aan de Willemskade.

Speeldata

di 16 oktober 2018 19:30 Bibliotheek


Wachtlijst Hoogeveense vrouwengeschiedenis

Kies a.u.b. de voorstelling waarvoor u op de wachtlijst wilt staan.
Vul a.u.b. het aantal tickets in.
Vul a.u.b. uw voornaam in.
Vul a.u.b. geldige tussenvoegsels in.
Vul a.u.b. niet in.
Vul a.u.b. uw achternaam in.
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Vul a.u.b. een geldig telefoonnummer in.
×

Prijzen (inclusief drankje)

Naam Vanaf
Normaal € 6,00

Meer info

bibliotheekhoogeveen.nl


Deel via