Versteende stilte

Lezing door Lenie Degen

do 20 september 2018 19:30 Bibliotheek

Lezing door Lenie Degen i.s.m. Albert Metselaar

Lenie Degen schreef een boek over haar grootvader en zijn lidmaatschap van de NSB: Versteende Stilte, een beladen familiekroniek.

Oorlog, schuld, buitensluiting en schaamte

Dit is een familiegeschiedenis waarin de NSB een splijtzwam is geweest. Hoofdfiguur is de NSB'er Pieter ten Hoorn (1888-1962), de grootvader van de schrijfster (1951). Lenie Degen beschrijft de laatste honderd jaar van haar familiegeschiedenis aan de hand van het levensverhaal van deze man, met vele dramatische wendingen.

Hoogeveen

Afkomstig uit een gereformeerd milieu in Hoogeveen verhuisde hij met zijn gezin naar het westen, waar hij timmerman en bouwondernemer was. In 1935 sloot hij zich aan bij de NSB en was actief in de propaganda. Zijn familie wees zijn besluit af en het gevolg was onder meer een echtscheiding en een gezin dat uit elkaar viel
Het verhaal gaat ook over de verdere familieleden en de reacties op de keuze van hun (groot)vader. Van 1943-1945 werd hij NSB-burgemeester te Sleen en na de oorlog werd hij buitengesloten van de samenleving.
Wat dit alles doet met zijn familie en zijn omgeving komt op pregnante wijze tot uiting in dit verhaal. De auteur heeft onderzoek verricht in archieven en gesprekken gevoerd met familieleden. 

Lenie Degen

In Versteende stilte brengt Lenie Degen haar vaardigheden als maatschappelijk werker, coach, supervisor en als schrijfster bijeen. Haar werkervaringen liggen in het algemeen maatschappelijk werk, INdisch maatschappelijk werk en in diverse zioekenhuizen. Als geregistreerd supervisor geeft zij begeleiding aan mensen die bij het uitoefenen van een mensgericht beroep hun eigen functioneren willen optimaliseren aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Let op, deze lezing vindt plaats in de Bibliotheek aan de Willemskade.

Speeldata

do 20 september 2018 19:30 Bibliotheek


Wachtlijst Versteende stilte

Kies a.u.b. de voorstelling waarvoor u op de wachtlijst wilt staan.
Vul a.u.b. het aantal tickets in.
Vul a.u.b. uw voornaam in.
Vul a.u.b. geldige tussenvoegsels in.
Vul a.u.b. niet in.
Vul a.u.b. uw achternaam in.
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Vul a.u.b. een geldig telefoonnummer in.
×

Prijzen (inclusief drankje)

Naam Vanaf
Normaal € 4.00

Meer info

bibliotheekhoogeveen.nl


Deel via