Stress en overprikkeling bij autisme

Door Marcel de Boer / Autismeacademie

wo 1 april 2020 19:00 Bibliotheek lezing

Op woensdag 1 april geeft trainer, coach en mediator Marcel de Boer van de Autismeacademie een lezing over stress en overprikkeling bij autisme. Er wordt ingegaan op hoe de prikkelverwerking werkt bij mensen met autisme en welke effecten dit teweeg brengt. 

Veel mensen die een vorm van autisme hebben, nemen gewoon deel aan het maatschappelijke verkeer. Net zoals mensen zonder autisme, zijn ze partner, kind, ouder, collega en vriend. Gijs Horvers, collega bij Autismeacademie en ervaringsdeskundig trainer, legt autisme altijd uit als ''menselijk gedrag onder een vergrootglas''. Mensen met autisme zijn niet altijd even goed in staat informatie te verwerken, dit komt door de kwetsbaarheid die het hebben van autisme met zich meebrengt op het gebied van prikkelverwerking. Er treedt vertraging op bij het verwerken van informatie en daarmee ontstaat het risico op het maken van de verkeerde informatiekoppelingen. Te veel prikkels genereert stress en in hevige stress/overprikkeling gaat bij iedereen, zonder uitzondering, het denken uit.

Bij mensen die kwetsbaarheden ervaren kan dit vaker voorkomen dan wanneer men hier geen last van heeft. Miscommunicatie zorgt voor een bron van conflicten en hiermee voor een grote stressbeleving, in de context van autisme beter bekend als overprikkeling. Maar wat is overprikkeling eigenlijk precies en wat is de relatie met communicatie? Hoe spelen emoties hierbij een rol en het belangrijkste; wat kun je doen om overprikkeling te voorkomen? Daar gaat Marcel de Boer in deze lezing op in.

Let op, deze activiteit vindt plaats in de Bibliotheek/Verhalenwerf aan de Willemskade.

Speeldata

wo 1 april 2020 19:00 Bibliotheek lezing


Prijzen (exclusief drankje)

Naam Vanaf
Normaal € 5,00

Meer info

bibliotheekhoogeveen.nl


Deel via