Krokettenkunst en displechtigheden

Nederland Leest 2018

ma 26 november 2018 19:30 Bibliotheek lezing

Let op: deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek Hoogeveen, aan de Willemskade.

Krokettenkoning en kunsthistorica

Ter afsluiting van Nederland Leest 2018 organiseert Bibliotheek Hoogeveen een afwisselende avond met krokettenman Rien Prinsen en kunsthistorica Margaret Breukink.

Cafetaria Prinsen 

Samen met zijn vrouw Edel is Rien Prinsen eigenaar van een cafetaria in Nieuw-Weerdinge. Kroketten en Duitse wijnen zijn hun specialiteiten. Vanavond komt Rien vertellen over zijn vele soorten kroketten. Maar dat niet alleen, u mag er zelfs van proeven. Wat dacht u van een parmezaanse kaaskroket met truffel, of  een Hollandse garnalenkroket, of een Portugese kipfiletkroket, of ...

Met dank aan de firma J van 't Hooge.

Displechtigheden door Margaret Breukink

Op een dinertafel ligt vaak een wit tafellaken met bijpassende witte servetten. Sinds wanneer dekken wij zo, met daarbij glas en mes aan de rechterkant en het brood altijd links van het bord? Mag je met je handen eten of je bord schoonvegen met een stuk brood? En waar dient dat kommetje water voor?

Elke gast nam in de Middeleeuwen zijn eigen bestek mee; meestal een lepel en soms een mes. Voordat het bord haar intrede deed, at men van houten plankjes of van een schijf brood. In de Renaissance verschenen de eerste etiquetteboeken waarin regels gegeven werden voor correct gedrag aan tafel. Men diende met gewassen handen aan tafel te komen en met een servet de mond af te vegen alvorens een slok te nemen. Eten mocht niet op de grond worden gegooid.
In de Gouden Eeuw werd de tafel steeds rijker gedekt, hoewel elke gast nog steeds zijn eigen bestek meenam. Het tafelvermaak op feesten en partijen nam toe en voor drinkspelletjes werden speciale glazen ontworpen. De letterlijk peperdure specerijen werden door de Verenigde Oostindische Compagnie uit het Verre Oosten ingevoerd.In de 18de eeuw werd men steeds meer fijnproever in plaats van veel-eter, ondanks het grote aantal gangen van een feestmaal. Het ruwe tafelvermaak raakte uit de mode. Men gaf de voorkeur aan kunstige suikersculptuur in de vorm van paleizen, schepen of mythologische figuren. Door de rijke burgerij die pronkte met weelderig gedekte tafels, ontstond in de 19de eeuw een nieuwe tafelcultuur. Hierdoor ontstond een toename van de benodigde aantallen bestek: speciaal visbestek, de crèmelepel, het merglepeltje, het sardienenvorkje, de broodvork, de compotelepel en het fruitcouvert. Dat het er vroeger heel anders aan toe ging dan wij nu gewend zijn is duidelijk. Hoe vreemd gewoonten ook voor ons lijken, ze werden wel door de etiquette bepaald. En sommige van de gedragsregels gelden nog tot op de dag van vandaag.

Een bijzondere afsluiting van Nederland leest

Nederland Leest wordt deze avond dus op een bijzondere manier afgesloten. En natuurlijk is er voor iedereen een exemplaar van "Je bent wat je leest", het geschenk van Nederland 2018.

Speeldata

ma 26 november 2018 19:30 Bibliotheek lezing


Wachtlijst Nederland Leest - Krokettenkunst en displechtigheden

Kies a.u.b. de voorstelling waarvoor u op de wachtlijst wilt staan.
Vul a.u.b. het aantal tickets in.
Vul a.u.b. uw voornaam in.
Vul a.u.b. geldige tussenvoegsels in.
Vul a.u.b. niet in.
Vul a.u.b. uw achternaam in.
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Vul a.u.b. een geldig telefoonnummer in.
×

Prijzen (exclusief drankje)

Naam Vanaf
Normaal € 8,00

Meer info

bibliotheekhoogeveen.nl


Deel via