Chopin meets the Blues Goes Big

Peter Beets en NEJO o.l.v. Kurt Weiss

za 22 oktober 2016 20:15 Passagezaal muziek

Na het grote succes van Chopin meets the Blues kreeg Peter Beets de uitnodiging om zijn eigentijdse arrangementen van Chopin's muziek in New York op te nemen. De internationale reacties op de gelijknamige CD waren uitzinnig. Om de krachtige melodieen en de voelbare melancholie in combinatie met de swingende ritmes nog meer luister bij te zetten werkt Peter Beets nu samen met meesterarrangeur Rob Horsting en een van de meest vooraanstaande big bands van Europa: het Northern European Jazz Orchestra o.l.v. Kurt Weiss. Samen gaan zij de uitdaging aan om de originele pianomuziek door een groot orkest met 18 uitmuntende jazzmusici letterlijk en figuurlijk een nieuw leven in te blazen met bluesy improvisaties en Afrikaanse jazzritmes.

Chopin meets the Blues goes BIG! laat zien hoe Chopin en jazz zich tot elkaar kunnen verhouden. Hoewel Chopin van Europese afkomst is, heeft zijn muziek een grote invloed gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Amerikaanse jazzmuziek. Vergelijk een solo van Charlie Parker met de versieringen aan het eind van Chopin’s Nocturne in Es en ontdek de overeenkomsten. Peter Beets: “Ik stel me voor dat er tenminste iets van Chopin moet hebben geklonken in de hoofden van al die New Orleans jazz musici die hun wortels in de Creoolse gemeenschap hadden. Als kinderen van gemengde afkomst moeten ze thuis zijn blootgesteld aan bepaalde klassieke muziekstukken – Europese salonmuziek, waaronder Chopin – en hebben zij misschien zelfs delen ervan leren spelen, als onderdeel van hun opvoeding. Later, toen zij meer betrokken raakten bij het leven van de zwarte bevolking in en rond de steden, kregen ze de uit Afrika afkomstige klanken en ritmes te horen. Deze combinatie van muzikale ingrediënten ontwikkelde zich gaandeweg tot de taal van de jazz die we bebop noemen.”

Peter Beets kleedde het materiaal van Chopin eerst uit, om het daarna op geheel eigen wijze weer aan te kleden. Op deze manier combineert hij sterke elementen uit de klassieke pianoliteratuur met de vrije improvisatie voor groot ensemble in een volslagen nieuw en uniek concept. Aan de basis staan acht composities die Peter Beets maakte aan de hand van de volgende pianowerken van Frédéric Chopin (1810-1849): Nocturnes opus 9 nrs. 2 en 3, Nocturne opus 55 nr. 1, Mazurka opus 17 nr. 4, Preludes opus 28 nrs. 4 en 6, Wals opus 64 nr. 2 en de Fantasie-Impromptu opus 66. De arrangementen voor bigband zijn van Peter Beets en Rob Horsting.

De High Moor Big Band verzorgt het voorprogramma en na afloop is er een afterparty!

Mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van De Tamboer.

Speeldata

za 22 oktober 2016 20:15 Passagezaal muziek


Wachtlijst Chopin meets the Blues Goes Big

Kies a.u.b. de voorstelling waarvoor u op de wachtlijst wilt staan.
Vul a.u.b. het aantal tickets in.
Vul a.u.b. uw voornaam in.
Vul a.u.b. geldige tussenvoegsels in.
Vul a.u.b. niet in.
Vul a.u.b. uw achternaam in.
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Vul a.u.b. een geldig telefoonnummer in.
×

Prijzen (inclusief drankje)

Naam Vanaf
Normaal € 22.50
CJP € 20.50

Deel via