Oostwaarts

Cultureel programma Midden- en Oost-Europa

Hoogeveen gaat Oostwaarts!

Van 11 oktober t/m 14 november bieden de culturele instellingen een prachtig programma met Midden- en Oost-Europa als rode draad.

Jelle Brandt Corstius – Hoe overleef ik de Russische winter?

11 oktober

In dit theatercollege neemt Jelle Brandt Corstius u mee op een winterreis door Rusland. U leert over de ontberingen in dit grootste land ter wereld. Een brand in uw eigen Moskouse appartement wordt geblust met sneeuw. En op een datsja kunt u een passerende auto uit de sneeuw helpen, en na afloop samen dronken worden. Ook de figuurlijke winter komt aan bod. Staan we aan de vooravond van een nieuwe Koude Oorlog? Jelle wordt muzikaal begeleid door de Moldavische Oleg Fateev die de hele wereld over reist met zijn bayan, een Russische accordeon. Meer info.

Aanvang 20.15 uur Entree €18,50 / De Tamboer 

Alchemie of kunst

15 oktober t/m 13 november

De Slowaakse kunstenares Kristïna Šubjaková  en de Nederlandse kunstenaar Walther Smeitink-Mühlbacher presenteren hun werk bij De Tamboer en Bibliotheek Hoogeveen. Een expositie in het kader van het Nederlands–Slowaaks voorzitterschap van de Europese Unie. Walther Smeitink-Mühlbacher schildert met materie, maar in elke veeg materie schuilt een geheim dat in de door hem bedachte composities kan worden prijsgegeven! Kristïna Šubjaková creëert poëtische metaforen en symbolen en gaat daarmee op zoek naar  gevoelens. Meer info.

Expositie in De Tamboer en Bibliotheek Hoogeveen / tijdens openingsuren

Purgatory

15 oktober

Zaterdag 15 oktober organiseert Dirty Bird Events metal in Het Podium. De Oost-Duitse death metal band Purgatory is dan te bewonderen in Hoogeveen. De band is opgericht in 1993 en speelt echte OSDM (old school death metal). Inmiddels is hun achtste album uitgebracht genaamd Ωmega Void Tribvnal. Op deze avond zullen nog twee bands in het voorprogramma spelen. Meer info.

Zaal open 20.30 uur Aanvang 21.00 uur Entree: €6,- / Het Podium

Chopin meets the Blues Goes Big

22 oktober

Na het succes van 'Chopin meets the Blues' kreeg Peter Beets de uitnodiging om zijn eigentijdse arrangementen van Chopin's muziek in New York op te nemen. De internationale reacties op de CD waren uitzinnig. Nu werkt hij samen met meesterarrangeur Rob Horsting en een van de meest vooraanstaande big bands van Europa: het Northern European Jazz Orchestra o.l.v. Kurt Weiss. Samen blazen ze de pianomuziek van Chopin nieuw leven in met bluesy improvisaties en Afrikaanse jazzritmes. Meer info.

Aanvang 20.15 uur Entree €22,50 / De Tamboer

Roemenië, land van iconen, kastelen enz.

27 oktober

Aad Engelfriet, cultureel-historisch reisleider neemt u mee naar Roemenië. Een land vol tradities, middeleeuwse kloosters, kerkjes, kastelen en paleizen. In het noorden van Roemenië bevindt zich een groot aantal bijzondere, door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen kloosters, zowel van binnen als van buiten voorzien van eeuwenoude fresco's en iconen. Je vindt er oude steden, met volledig gerestaureerde binnensteden, zoals Sibiu, in 2007 Europa's culturele hoofdstad. Eenmaal binnen de stadsmuren van Sighisoara lijkt het of je terechtkomt in een ver verleden! Hier staat ook het geboortehuis van de 15e-eeuwse graaf Vlad III Tepes, die model stond voor Dracula. De lezing wordt besloten met een unieke fotoshow. Meer info.

Lezing door Aad Engelfriet. Organisatie: Volksuniversiteit Hoogeveen i.s.m. Bibliotheek Hoogeveen

Aanvang 19.30 uur. Entree €9,- / Bibliotheek Hoogeveen

Scala in Oost-Europese sferen

4 november

Talentvolle leerlingen van Scala geven een gevarieerd concert met muziek van verscheidene Oost-Europese componisten.

Aanvang 19.30 uur Entree gratis / Scala Hoogeveen


Winnaars Prinses Christina Concours

6 november

Genieten van muziektalent! De Tamboer presenteert in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest de winnaars van het Prinses Christina Concours. De uit Hoogeveen afkomstige Maarten Oomes op gitaar en Andrei Makarov en Florian Verwey op piano. De jonge musici spelen werken van Beethoven, Tsjaikovski, Tárrega, Dyens, Albeniz, Prokofjev, Mangoré en York. Meer info.

Aanvang 14.00 uur Entree €12,50 / De Tamboer

Ilja Repin (1844-1930), schilder van de Russische ziel

14 november

Een lezing door Margaret Breuking als inleiding bij de tentoonstelling “Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900” in het Drents Museum, Assen (25 september 2016 t/m 2 april 2017). Meer info.

Aanvang 19.30 uur. Entree €7,- / Bibliotheek Hoogeveen

 


Deel via