Richard Groenendijk Om Alles
  • cabaret

Richard Groenendijk - Biografie

Naam
Richard Groenendijk
Geboortedatum
24 september 1972
Geboorteplaats
Dirksland
Opleiding
Communicatiekunde
Awards
Poelifinario Cabaretprijs 2012; Poelifinario Cabaretprijs 2014; De gouden mossel 2015

Binnenkort in De Tamboer

do 16 maart 2023 20:00
Bestel

Richard Groenendijk in De Tamboer

Op vrijdag 23 november 2018 stond Richard Groenendijk in De Tamboer met zijn voorstelling Om alles.

Om alles

Richard Groenendijk wordt omschreven als één van de meest getalenteerde en complete theaterpersoonlijkheden van ons land. Na een uitstapje met een orkest, verschillende tv-programma's (waaronder zijn eigen RTL-4 zaterdagavondshow), is Richard terug waar hij hoort. Op het toneel. Met een splinternieuwe eigen cabaretshow. Zoals vanouds laat hij zich van zijn scherpste, grappigste, persoonlijkste en meest adremme kant zien. Richard maakt een hoop kabaal, heeft een grote mond, maar een klein hartje. Met hilarische verhalen, opzienbarende ontboezemingen en niet te versmaden typeringen ontziet hij niets of niemand. En zeker zichzelf niet. 

Zijn conference over het Rotterdamse hondje Tebbie is inmiddels nationaal begrip en zijn vorige show Met de mantel der liefde werd betiteld als één van de beste voorstellingen van de afgelopen jaren. Als het aan Richard ligt, doet hij er met deze show nog eens even een schepje bovenop. Dus zorg ervoor dat u het niet mist! Om Richard. Om z'n verhaal. Om alles! 

Biografie Richard Groenendijk

Richard Groenendijk werd geboren in het dorp Dirksland in Zuid-Holland. Later vertrok hij naar Rotterdam om Communicatiekunde te studeren. Naast zijn studie hield hij zich bezig met cabaret, en in 1995 was hij finalist van het Cameretten festival in Rotterdam. In 1998 studeerde hij af, en eind dat jaar ging zijn eerste soloprogramma al in première getiteld Mind the Gap.

De veelzijdige artiest was ook in diverse musicals te zien. In seizoen 2008-2009 was Richard de alternate van Carlo Boszhard in de musical Les Misérables waarin hij de rol van Thénardier speelde. In 2009-2010 was hij de alternate van Arjan Ederveen in de musical Hairspray. Hij speelde hierin de rol van de zwaarlijvige moeder Edna Turnblad. In het voorjaar van 2011 speelde hij in de musical Herinnert u zich deze nog?! de rol van vader. Deze musical was een geheel nieuwe productie en ging over de opkomst en ondergang van het Veronica schip. In 2012 was Richard te zien als barman John in de musical Yab Yum over het gelijknamige bordeel.

Naast zijn eigen voorstellingen en musicalrollen deed  Richard Groenendijk mee in de kersttheatershow van Karin Bloemen, speelde met  o.a. Lone van Roosendaal in de voorstelling Liedjes van Toon en zong in A la Longue, een ode aan Robert Long.
Daarnaast trad hij op bij het eerbetoon aan Liesbeth List  en samen met Rients Gratema presenteerde hij in het DeLaMar Theater een ode avond aan Rotterdammer Gerard Cox. In 2007 gaf hij, samen met vijf andere bekende mannen, een gastoptreden in AHOY tijdens het  reünieconcert van de Dolly Dots. In 2016 was Richard een aantal keren te gast in de succesvolle voorstelling van Joke Bruijs en Gerard Cox: De Oasebar.

Groenendijk werkte ook mee aan vele televisieproducties. Zo was hij onder meer te zien in Baantjer, Toen was geluk heel  gewoon, en Ook dat nog!. In seizoen 6 deed Richard als kandidaat mee aan het populaire programma Wie is de Mol? Sinds 2013 maakt Richard deel uit van het vaste team van BNN’s Ranking the Stars. Tevens was hij te zien in de RTL 4 programma's Wie ben ik en Het zijn net mensen. Ten slotte kreeg Richard zijn eigen zaterdagavondprogramma met zijn Rotterdamse typetje Jopie Parlevliet.

Anderen bekeken ook

Guido Weijers - Biografie

Jan Beuving - Biografie

André Manuel - Biografie

Roué Verveer - Biografie